Moldova Startups Day: Ce spun invitații speciali despre ecosistemul de startup-uri din Republica Moldova



XY StartUp Bucuresti materiale diez banner

La început de cale, ideile au nevoie să fie susținute și încurajate. La fel și start-up-urile participante în cadrul Moldova Startups Day au nevoie de aprecierea oaspeților și investitorilor prezenți la eveniment, precum și de sprijinul celor de acasă. Dezvoltarea unei colaborări între start-up-urile din București și Chișinău înseamnă noi oportunități pentru mediul afacerilor tehnologice și inovative din România și Republica Moldova. Astfel, antreprenorii vor fi și mai motivați să-și scaleze businessurile. 

În acest context, i-am întrebat pe invitații speciali de la Moldova Startups Day despre cât de importantă este colaborarea dintre companiile de la Chișinău și București și de ce tinerii cu idei inovative au nevoie de susținerea investitorilor de peste Prut. 

Ion Sturza, fondator Elefant.ro, președinte Fribourg Capital:

„La Chișinău s-a consolidat o comunitate de specialiști IT care generează inovație. În același timp, la București sunt concentrate companii internaționale, dar și fonduri VC în căutare de proiecte noi pe care pot să le ofere startup-urile moldovenești.

În recenta mea vizită în SUA am întâlnit mai mulți specialiști din Republica Moldova, care au început acasă și acum continuă să inoveze în America, în cadrul unor companii de succes. Aceasta este o dovadă de potențial, talent tehnic și managerial de care dau dovadă start-uperii și specialiștii din Republica Moldova.”

Ion sturza

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia: 

„Ne bucurăm să fim parteneri ale celor 14 echipe de start-ups din  Republica Moldova ce au ambiția să acceadă pe piața românească, să își extindă echipa de parteneri și orizontul modelului de afaceri. Proiectul Tehnologiile Viitorului, prin activitățile sale desfășurate cu actorii cheie naționali și lideri globali în inovații digitale - precum Estonia, SUA, Suedia -  consolidează ecosistemul start-ups din Moldova și promovează un mediu de afaceri vibrant în care inovația și sustenabilitatea merg mână în mână”. 

Doina Nistor

Dan Călugăreanu, Partener Early Game Venture
„Sunt onorat să fiu parte a acestui eveniment. Este important ca ecosistemul românesc de tehnologie să ajute frații noștri de peste Prut. În cadrul Moldova Startups Day mă aștept la multă energie din partea fondatorilor de companii din Republica Moldova.”

dan calugareanu

Mălin Ștefănescu, președintele Tech Angels 

„TechAngels îndrăgesc Moldova de dincolo de Prut și își doresc sa fie alături, contribuind la crearea unui ecosistem de startup-uri care va fi mereu aproape de noi.”

Malin Stefanescu

Cosmin Curticapean, vicepreședinte TechAngels

„Ecosistemul de startup-uri din Moldova a început să-și facă simțită prezența în Estul Europei și nu numai, iar evenimente precum „Moldova Startup Day” deschid porțile spre recunoașterea  Chișinăului ca un hub cu potențial ridicat de inovație atât pentru investitorii din România cât și din alte țări europene. Comunitatea de Business Angels din România, în general, și TechAngels, în special, are know-how extins și necesar pentru asistență și suport de dezvoltarea a unor povești de succes și implicit anticipăm un  potențial de sinergie ridicat.

Dorim să vedem cât mai multe startup-uri din Moldova, dar și din România care au ambiția de a scala pe piețe mari și de porni încă din prima zi cu o strategie de scalare a produsului/serviciului pe care îl dezvoltă tocmai pentru că se nasc în cadrul unor piețe mici.”

Cosmin Curticapean 1

Moldova Startups Day e conceput să deschidă ecosistemul startup-urilor din Republica Moldova pentru comunitatea investitorilor români. Totodată, acesta va evidenția direcția și progresul înregistrat de antreprenorii basarabeni.

Mai multe detalii despre Moldova Startups Day și echipele care vor prezenta afacerile în fața comunității de investitori din România găsiți, accesând site-ul sau pe Facebook

Pe 18 octombrie va avea loc inaugurarea Moldova Startups Day la București. Evenimentul este organizat de XY Partners, accelerator de startup-uri din Republica Moldova, în colaborare cu Early Game Ventures și Startup Moldova. Partener al evenimentului este Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau.