Climathon a fost organizat la Chișinău cu suportul Agenției pentru Eficiență EnergeticăArticol adaugat de: Natalia Lungu

Introduceti descrierea imaginii

Au identificat modalități de minimizare a consumului de electricitate, au discutat despre elaborarea unui soft pentru eficiență energetică și au stabilit măsuri de eficientizare a consumului de apă. Sunt doar câteva dintre activitățile la care au luat parte participanții primului Climathon organizat la Chișinău. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Agenției pentru Eficiență Energetică. 

Participanții primului Climathon, organizat în Republica Moldova pe 13-14 august, au fost repartizați în cinci grupuri pentru a identifica problemele și soluțiile legate de eficiența energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde. Cei prezenți la eveniment au fost îndemnați să inițieze noi afaceri eficiente din punct de vedere energetic.

Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a declarat că „la eveniment au fost invitați reprezentanți din diferite sectoare ale economiei Republicii Moldova, tineri, membri ai asociațiilor obștești și reprezentanți ai instituțiilor publice. Avantajul organizării unui astfel de eveniment presupune mobilizarea societății pentru a genera noi idei care să contribuie la un mediu mai curat. Bineînțeles, un alt beneficiu este inițierea de noi afaceri, în domenii atât de importante societății noastre.”

Participanții cu cele mai bune idei vor fi încurajați să aplice la competiția Moldova Eco Energetică. Recepționarea propunerilor de start-up are loc în perioada 10 august – 10 septembrie. Valoarea premiului este de 10.000 de dolari pentru fiecare categorie (eficiența energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde).

Nicolae Soloviov, coordonatorul național al proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” a spus că „activitățile programate au ca obiectiv dezvoltarea capacităților antreprenorilor și inițiatorilor de start-up-uri, care necesită suport în dezvoltarea propunerilor de proiecte. Climathon-ul reprezintă un suport tehnic și informațional. Evenimentul vine cu un concept complex, care identifică problemele din acest domeniu și ajută la stabilirea soluțiilor”.

Mihaela Grumeza, expertă în atragerea surselor de finanțare, a discutat cu participanții Climathon-ului despre oportunitățile de finanțare a energiei verzi. „Este o investiție importantă și actuală în Republica Moldova,  întrucât companiile locale vor să-și dezvolte eficiența energetică și să producă energie verde, atât pentru consum propriu, cât și pentru revărsare în rețea. Am discutat și despre mecanismul de atragere a surselor de finanțare și despre cum antreprenorii pot valorifica aceste instrumente”, mai adaugă experta.

Climathon Chișinău s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. „Noi salutăm astfel de inițiative și mulțumim Agenției de Eficiență Energetică pentru organizarea acestui eveniment, unde tinerii au putut să-și exprime ideile, au auzit cum aceste idei pot fi transformate într-un proiect și au înțeles în ce măsură acest proiect poate fi finanțat sau cofinanțat de agenție sau de alte organizații sau instituții internaționale”, subliniază  Olga Ursu, viceprimarul mun. Chișinău.

Climathon face parte din proiectul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Obiectivul proiectului este promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea de locuri de muncă și impactul pozitiv asupra mediului.

Climathon este o mișcare internațională care are rolul de a implica orașele și cetățenii în acțiunea climatică. Acesta pune bazele proiectelor tangibile, start-up-urilor bazate pe impact și conversații de lungă durată cu factorii de decizie în jurul planurilor și politicilor orașelor. viber image 2022 08 25 15 17 15 532

telegram