CDEC a finalizat sesiunile de consiliere și grupuri de sprijin pentru femeile refugiate din Ucraina



În ultimele două luni, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a implementat proiectul “Consilierea femeilor și fetelor ucrainene pentru o sănătate mintală mai bună”. În cadrul proiectului, au fost desfășurate săptămânal sesiuni de consiliere și grupuri de sprijin cu femeile/fetele refugiate din Ucraina, care locuiesc la moment în raionul Cantemir. În același timp, au fost realizate activități de sustenabilitate a proiectului prin instruirea coordonatorilor bibliotecilor din raion, care oferă ajutor la necesitate persoanelor refugiate.

Cu suportul psihologilor, cca 100 persoane au participat în diverse activități și sesiuni productive ce contribuie la depășirea situațiilor de stres și coordonarea adecvată a emoțiilor.

Prin aceste activități, CDEC a contribuit la îmbunătățirea situației psihologice și emoționale a femeilor/fetelor refugiate prin oferirea de ajutor psihologic și consiliere refugiatelor ucrainene și a conceput sesiuni menite să ghideze femeile cum să aibă grijă de sănatatea mintală, să treacă mai ușor peste traumă și să depășească stresul emoțional cauzat de război.

De asemenea, au fost realizate activități de sensibilizare a comunității (consolidare a capacităților bibliotecarilor și implicare a copiilor) importante pentru adaptarea persoanelor refugiate în comunitatea locală din Moldova. Prin aceste activități, bibliotecarele au fost familiarizate cu metode de oferire a suportului socio-emoțional și informațional pentru persoanele refugiate, iar copiii au fost implicați în activități cu tematica” Consolidarea atitudinii empatice în rândul copiilor - premiză de bază în demersul de incluziune școlară a copiilor din familiile refugiate din Ucraina”.

Aceste activități au fost realizate în cadrul proiectului “Consilierea femeilor și fetelor ucrainene pentru o sănătate mintală mai bună”, finanțat în baza unui acord de activitate comună între NGO Interaction și Lifting Hands International.

45