CIDP ANIMA//NEET în vizită de studiu la agenții economici din nord



În nordul țării,  pentru tineri vara a început fierbinte și educativ. Anticafenelele din cadrul proiectului YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenoridin Crișcăuți, Bocani și Bălășești au organizat pentru 30 tineri NEET vizite de studiu la antreprenorii din localitate.

Scopul evenimentului este de a familiariza tinerii NEET cu oportunitățile economice din localitățile din raza de reședință. Astfel tinerii au posibilitatea să cunoască antreprenorii și să identifice pentru ei un potențial loc de angajare. Vizitele sunt organizate de coordonatorii locali ai proiectului în zilele de weekend. În timpul vizitelor tinerii au parte de o excursie în spațiul antreprenorial și timp pentru a oferi întrebări antreprenorilor locali.

Evenimentul creează oportunitatea de a descoperi noi locuri de angajare pentru tinerii NEET, dar și de a analiza sectorul antreprenorial din localitate pentru a dezvolta un potențial proiect de afaceri desinestătător în baza celor identificate.

 În luna iunie, sunt planificate 6 vizite la 6 antreprenori din nord. Câte 10 tineri din fiecare localitate beneficiară a proiectului, vor merge în vizită la cel puțin 2 antreprenori.

În lista afacerilor locale la care grupurile de tineri merg în luna iunie în vizită de studiu sunt:

  1. Servicii auto;
  2. Pensiune rurală;
  3. Brutărie;
  4. Activitate în agricultură – sere cu legume;
  5. Apicultura;
  6. Ferma de bovine ș.a.

”Îmi doresc să dezvolt o afacere acasă, în localitatea natală. Aici să fiu util pentru consăteni și prietenii mei. Vizita la antreprenorii locali m-a încurajat să fiu mai insistent și mai puternic, să-mi urmez visul. Am abilități și cunoștințe în lucru cu IT. Acum îmi doresc să reușesc în deschiderea propriei afaceri în domeniul dat.” – a menționat Druță Nicolai participant în localitatea Crișcăuți.

Proiectul vizează o serie de activități creative și dezvoltative care să implice grupurile de tineri NEET din localități și să ofere oportunități de angajare, formare profesională. În vara 2022, Anticafenelele din regiuni lansează înscrierea la cursul de formare Curs de abilitare în scriere de proiecte de afaceri pentru un grup de 15 tineri.  Programul include teorie și practică realizată de experți naționali în vederea dezvoltării competențelor de antreprenori, identificarea ideilor de antreprenoriat și scrierea proiectelor de afaceri. Cursurile vor fi organizate online/offline în sălile digitalizate al Anticafenelelor.

Ca urmare a activităților desfășurate, tinerii NEET din localitățile vizate vor putea aplica cu idei de afaceri, dintre care la final de curs 6 proiecte vor fi finanțate de programa menționat directorul executiv AO CIDP ANIMA Mihalcean Nonna.

__________

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa ” YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova” Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat/ă de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene

1 Vizita Criscauti Ageconomic