UTA Găgăuzia: un Centru de Excelență în domeniul TIC și-a deschis larg ușile la Comrat



Mai multe oportunități de inovare și dezvoltare a sectorului IT în UTA Găgăuzia! Un Centru de Excelență în domeniul TIC și-a deschis oficial ușile la Comrat. Amplasat în incinta Universității de Stat din Comrat, spațiul dispune de săli special amenajate pentru dezvoltarea abilităților tech în rândul copiilor, birouri pentru coworking și formare, săli pentru instruire, conferințe și evenimente, dar și spații de muncă pentru start-uperi, freelanceri și toți cei interesați de tehnologii.

Inițiativa este parte a angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, care este implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, susținuți de autoritățile locale și Agenția de Promovare a Investițiilor și Exporturilor din UTA Găgăuzia.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Tekwill a fost mereu un proiect extraordinar, motiv pentru care sunt fericit să fiu aici, la lansarea Centrului de Excelență Tekwill Comrat. Suntem bucuroși că avem oportunitatea să susținem acest hub și avem încă multe proiecte comune pe care le vom dezvolta în viitor. Tot ce se găsește în acest loc este creat pentru voi – profesori, elevi, studenți, freelanceri, comunitate. Abia aștept să mă întorc aici și să văd acest centru în proces de utilizare.

Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Deschiderea  centrului este un pas important pentru bunăstarea regională și dezvoltarea țării. Este necesar de a dezvolta calitatea educației, de a investi în infrastructură, afaceri și oameni, și de a asigura oportunități de dezvoltare pentru femei și bărbați deopotrivă. Sectorul TIC este unul dintre cele mai promițătoare sectoare în Moldova. Acesta a contribuit la creșterea profilului internațional al țării și a plasat Moldova pe harta IT. Conectarea tehnologiilor la Comrat sporește atractivitatea universității, susține mai multe femei, fete, copii, tineri și actori ai sectorului privat, pentru ca ei să devină parte a viitorului digital. Este impresionant să vezi copiii găzduiți de Tekwill cum își construiesc educația, utilizând tehnologiile digitale.”

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare: „Acest centru urmează să devină un hub de importanță națională. Ceea ce s-a întâmplat și cu alte centre Tekwill este faptul că au devenit în scurt timp puncte de convergență pentru sectorul public, sectorul privat, cel universitar și pentru toți cei care au găsit în aceste huburi o platformă pentru a genera idei, pentru a veni cu inovații pentru binele țării. Venim cu îmbunătățirea serviciilor și calității vieții, ne dorim un stat prosper, modern, iar IT-ul este un factor-cheie în acest sens.”

Tekwill Comrat – un Centru de Excelență pentru dezvoltarea regiunii

Centrul de Excelență Tekwill din Comrat își propune să devină un punct de conexiune între elevi, studenți și comunitatea de afaceri din UTA Găgăuzia și va oferi o serie de oportunități pentru dezvoltarea abilităților și competențelor, prin cursuri de formare și instruire în domeniul IT, schimb de experiență, programe care încurajează afacerile bazate pe inovare și stimulează competitivitatea în mediul de business regional.

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiunea găgăuză sunt elevii și profesorii din învățământul general care deja studiază disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 37 de școli din regiune vor fi conectate în această toamnă la rețeaua națională și vor studia șase cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Mai multe programe TEKWILL pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi extinse în regiune până la finele anului curent: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Start-up Moldova Digital Upgrade și altele.

Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia: „Mulțumim pentru faptul că în această zi sunteți cu noi. Deschiderea Centrului Tekwill Comrat reprezintă o nouă etapă de dezvoltare socio-economică a UTA Găgăuzia. Ne dorim ca tinerii din regiune să rămână acasă, iar acest centru reprezintă o oportunitate grandioasă pentru a oferi educație inovativă noii generații. Astăzi, prin intermediul proiectului Tekwill, acest lucru este posibil. Vom continua să susținem dezvoltarea domeniului IT la Comrat, pentru atragerea de noi investiții, susținerea antreprenoriatului și dezvoltarea educației inovative.”

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării: „Suntem recunoscători partenerilor noștri care investesc în educație prin inovație. Acest parteneriat vine să susțină elevii și cadrele didactice în creșterea lor profesională și obținerea studiilor de calitate. Datorită suportului acordat de-a lungul timpului, au fost create condiții și oportunități noi în școli și universități atât pentru elevi, studenți, cât și pentru cadrele didactice, diversificându-se  oferta educațională.”

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Prin intermediul Centrului de Excelență de la Comart, ne propunem să conectăm comunitatea regională la progresul economic, pregătind profesioniști pentru necesitățile reale ale domeniului IT, abilitarea femeilor în alegerea unei cariere, dar și implementarea inițiativelor de susținere a antreprenoriatului. Până acum, inițiativa a sprijinit peste 800 de mii de locuitori ai țării, care au beneficiat de oportunitățile oferite de proiect. Acest hub inovativ de la Comrat va sprijini domeniul IT, împreună cu alte inițiative pe care le-am dezvoltat și implementat în centrul țării.”

Investiții în dezvoltarea inovativă a UTA Găgăuzia

Pentru a susține dezvoltarea inovativă a UTA Găgăuzia, prin intermediul proiectului Tekwill, cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare, au fost investiți aproximativ 100 de mii de USD în dezvoltarea Centrului de Excelență TIC din Comrat.  Totodată, în perioada 2020 – 2021, inițiativa a sprijinit și alte proiecte educaționale la Comrat. Este vorba despre Tekwill Academy Kids – program de dezvoltare a abilităților tech în rândul copiilor; „Women in Online Work” – program de educație și pregătire profesională a fetelor și femeilor din regiune, pentru a putea activa în acest domeniu; Start-up Academy – investiții în cursuri profesionale pentru studenți și tineri specialiști etc.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.