CDEC a lansat 5 video informativ-educative dedicate importanței educației media



În luna martie curent, în cadrul proiectului „Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, au fost realizate 5 materiale video informativ-educativ menite să contribuie la formarea abilităților tinerilor de a fi conștienți și responsabili în raport cu știrile consumate.

Scopul filmulețelor subliniază necesitatea și importanța sporirii alfabetizării media a tinerilor, familiarizarea cu instrumente fiabile prin care aceștia pot identifica și combate dezinformarea și îmbunătățirea gândirii critice în raport cu falsurile. La realizarea video-urilor, tinerii implicați s-au echipat cu abilități prin care au pus la îndoială autenticitatea informațiilor consumate și au învățat cum să recunoască ştirile false, să evite titlurile capcană, astfel îndemnând și alți tineri să verifice sursele, să trieze corect informaţia văzută online și să-și dezvolte reziliența la dezinformare.

1

Materialele video au fost realizate în limba română cu subtitrare în limba rusă (inclusiv invers) și cu traducere în limbajul mimico-gestual în scopul facilitării comunicării cu persoanelor deficiente de auz.

Inga Edu, specialist media în cadrul proiectului a relatat că filmulețele evidențează faptul că generația tânară cunoaște riscurile dezinformării și pericolele existente în mass-media. Adaugă că se observă intentia lor de a-i învăța pe semeni cum să se ferească de fake-uri și ce reguli să aplice pentru a diferenția falsurile.

2

Materialele video au fost realizate în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Ele pot fi vizualizate aici: https://www.facebook.com/CDECMoldova

Opiniile, recomandările și concluziile exprimate aparțin CDEC și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului și/sau partenerilor. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui video este autorizată cu condiția indicării clare și exacte a sursei.

3