Organizațiile Societății Civile și-au consolidat capacitățile în domeniul bunei guvernări, pentru a se implica în schimbarea spre bine a vieții oamenilor



12 1Timp de două zile, zeci de reprezentanți și reprezentante ai/ale Organizațiilor Societății Civile, Grupurilor de Acțiune Locală și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara și-au consolidat capacitățile de implicare în procesele ce asigură buna guvernare, cum ar fi transparența decizională, elaborarea participativă a politicilor publice, combaterea corupției, integritatea APL-urilor, monitorizarea achizițiilor publice. De asemenea, participanții și participantele la instruire și-au dezvoltat abilitățile de aplicare a instrumentelor/tehnicilor de implicare a cetățenilor în procesele de guvernare locală, integrarea dimensiunii de gen și principiilor drepturilor omului în elaborarea politicilor publice locale etc. Instruirea în domeniul bunei guvernări s-a desfășurat în format online.

În cuvântul său de salut, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” și lidera proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, Liliana Palihovici, a vorbit despre necesitatea consolidării și dezvoltării capacităților Organizațiilor Societății Civile de a participa în procesele de bună guvernare, de a contribui la asigurarea transparenței decizionale, de a se implica în elaborarea participativă a politicilor publice. „Ne dorim ca prin această instruire să susținem OSC-urile din toate raioanele Republicii Moldova, pentru a-și dezvolta capacitățile de organizare a evenimentelor privind consultările publice la nivel local, de creare a grupurilor de inițiativă și încurajare a cetățenilor să se implice în procesele de bună guvernare”, a subliniat Liliana Palihovici.

Coordonatoarea de proiecte a Fundației „Fridrich Ebert”, Inga Iovu, a reiterat importanța desfășurării unor instruiri în domeniul bunei guvernări, menționând că acestea contribuie la consolidarea capacităților societății civile și încurajează cetățenii să se implice activ în luarea deciziilor în comunitățile lor. Totodată, coordonatoarea proiectului a menționat că această activitate are și scopul de a încuraja reprezentații societății civile să dezvolte idei și inițiative în domeniul bunei guvernări pe care le vor putea aplica pentru finanțare în momentul în care proiectul va lansa componenta de granturi.

În prima zi a instruirii, formatorii Vasile Cioaric și Elena Nofit au familiarizat participanții și participantele cu principiile de bază și elementele bunei guvernări și le-au explicat cum pot fi identificate problemele și planificate acțiunile de promovare a principiilor bunei guvernări la nivel local. De asemenea, au fost abordate și subiectele ce țin de transparența și accesul la informație, etapele și  instrumentele de implicare a cetățenilor în procesul de bună guvernare, elaborarea participativă a politicilor publice.

În cea de-a doua zi a instruirii, participanții și participantele au învățat care este rolul societății civile în prevenirea corupției, care este procesul de monitorizare a integrității APL-urilor, dar și ce acțiuni de promovare a transparenței și accesului la informație la nivel local sunt necesare. Formatorii Vasile Cioaric, Aliona Țurcan și Tatiana Savca au explicat care sunt elementele cheie în elaborarea politicilor publice și care este procedura de elaborare a planurilor locale  de acțiuni pentru implicarea cetățenilor în procesul de bună guvernare.

Participanta la instruire, reprezentanta AO „Andromeda”, Alexandra Socol, consideră că „cetățenii trebuie să-și consolideze forțele și să se implice la luarea deciziilor la nivelul autorităților publice locale. Problemele trebuie identificate și prezentate APL-urilor, pentru ca, în măsura posibilităților și interesului societății, acestea să fie soluționate”.

Și reprezentanta AO „Active Women”, Svetlana Busuioc, a menționat că este important ca grupurile de inițiativă locale să monitorizeze activitatea autorităților și să insiste pe transparență la luarea tuturor deciziilor, astfel încât acestea să fie luate în folosul cetățenilor și în favoarea comunității.

O altă participantă, Daniela Nedelciuc, a afirmat că, într-o comunitate, este esențial să existe consens între APL și societatea civilă. „Este necesar de creat grupuri de inițiativă pe toate domeniile, să fie asigurată transparența decizională, să fie consultări publice la nivel de comunitate. Doar în acest fel se vor lua cele mai bune decizii pentru cetățeni”, a subliniat reprezentanta AO „SMART”.

Aceasta este a doua instruire în domeniul bunei guvernări. Prima a avut loc la începutul lunii decembrie a anului trecut. După aceste instruiri, vor urma patru evenimente la nivel local, unde organizațiile instruite în cadrul acestui program vor trebui să ofere asistență cetățenilor și comunităților la dezvoltea planurilor locale de implicare a cetățenilor în procesele de guvernare locală.

Instruirea pentru reprezentanții societății civile în domeniul bunei guvernări este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC), cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Articol adaugat de: Olga Cebanu
Alte articole de la acest autor: