Fortificarea capacităților privind aplicarea eficientă a programelor de schimbare comportamentală în cadrul sistemului administrației penitenciare din Republica Moldova



Astăzi s-a încheiat ultimul atelier de instruire online, desfășurat în perioada 15-16 decembrie 2021, adresat reprezentanților sistemului administrației penitenciare din Republica Moldova. 

De această dată, participanții au avut ocazia să-și îmbogățească cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile practice privind aplicarea eficientă a programelor de schimbare comportamentală în cadrul sistemului administrației penitenciare din Republica Moldova. 

Președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, Augustina Bolocan-Holban, a salutat prezența participanților la instruirile organizate pe parcursul acestui an și speră că activitățile date vor avea continuitate în cadrul altor proiecte implementate de AJPP. Totodată, reprezentanta AJPP a declarat că: „subiectele discutate în cadrul instruirii sunt relevante în contextul resocializării copiilor din detenție pe perioada ispășirii pedepselor privative de libertate și anume – programele de schimbare comportamentală, iar una dintre noutățile acestui proiect îl reprezintă programul de schimbare comportamentală destinat minorilor care au comis infracțiuni cu caracter sexual„.

Reprezentanta UNICEF Moldova, Ecaterina Cernomorcenco, s-a referit, în cadrul evenimentului, la justiția pentru copii și la faptul că UNICEF Moldova sprijină, inclusiv prin intermediul acestei instruiri, facilitarea reabilitării și resocializării copiilor aflați în penitenciar. „Justiția pentru copii este un subiect multidimensional și sensibil, iar atunci când copiii încalcă legea, acesta devine și mai complex. În spatele acestor situații stau experiențe negative din copilărie, fie este vorba de abuz, exploatare sau neglijență. Când ajung să fie pedepsiți de societate, acești copii urmează să petreacă ani prețioși în medii închise, fără speranțe la o viață mai bună. Dar acest lucru nu înseamnă că vocea lor nu contează. Prin urmare, schimbarea comportamentului și reducerea detenției juvenile reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de justiție juvenilă” a declarat reprezentanta UNICEF.

Mulțumirile pentru suportul acordat sistemului penitenciar au fost expuse de Elena Madan, șef interimar al Direcției Reintegrare Socială, ANP, menționând faptul că: „ajustarea și completarea documentelor de politici pentru deținuții minori este o tema foarte sensibilă care necesită mult efort”.

Noul program de schimbare comportamentală destinat minorilor care au comis infracțiuni cu caracter sexual a fost elaborat de Ioana Mihaela Morar, trainer din România, cu o bogată experiență de activitate în cadrul sistemului de administrație penitenciară din România.

În cadrul evenimentului, Dna Ioana Mihaela Morar a salutat efortul societății civile în sprijinirea sistemului penitenciar și cât de important este să se asigure un feedback asupra proiectului de program elaborat, astfel încât acest program să fie adaptat nevoilor sistemului administrației penitenciare din Republica Moldova, bazat pe practici eficiente și axat pe interesul superior al minorilor și tinerilor care sunt în detenție.

Totodată, participanții la atelierul de instruire au pus în discuție și modificările/completările inserate în trei programe de schimbare comportamentală – Programul pentru reducerea violenței; Programul destinat consumatorilor de droguri și Programul destinat persoanelor care au comis infracțiuni contra patrimoniului. Actualizările au fost introduse de Ramona Lăcrămioara Bălăiță, trainer, România, care a menționat cât de important este să se realizeze o punte între sistemul administrației penitenciare și sistemul de probațiune, lucru la care e nevoie să se lucreze pentru a asigura resocializarea beneficiarilor.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.