„Tinerii la o cafea cu Ministrul” – Ediția III



n 223

Al treilea an consecutiv, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat, în cadrul programului IntegrACT, un dialog și schimb de idei între tinerii din mediul rural absolvenți ai programului IntegrACT și reprezentanții Ministerului Educației și Cercerării al RM. Activitatea este numită simbolic „Tinerii la o cafea cu Ministrul”.

Chiar dacă la activitate Ministrul nu a reușit să ajungă la o cafea cu tinerii au venit 2 reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Direcția tineret: dl. Marcel Marin, șef direcție, și dna. Aliona Dumbrăveanu, specialist principal. Discuția a angajat 12 tineri – membri ai grupurilor de inițiativă din 10 comunități partenere și reprezentanți a 4 ONG de tineret.

Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă informală, în cadrul căreia iRi a prezentat rezultatele programului IntegrACT (5 ani de activitate 2017-2021) din 29 comunități rurale, lecțiile învățate și recomandările formulate în adresa Ministerului Educației și Cercetării al RM.

Tinerii au avut posibilitatea să interacționeze direct cu conducerea Direcției Tineret din cadrul Ministerului pe marginea sectorului tineret din RM, să adreseze întrebări legate de problemele cu care se confruntă tinerii la nivel local, dar și despre implementarea politicilor de tineret la nivel local.

„Una din recomandări ar fi diminuarea rolului consiliilor raionale, schimbarea polilor de influență de la nivel raional la nivel local – acolo unde este ramificația finală a politicii de tineret. Resursele alocate raioanelor realocate primăriilor pentru susținerea grupurilor de inițiativă locale sau ONG-ri de tineret”. – Lilia Sula, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

„Ne dorim ca atunci când mergem la Președintele de raion să solicităm bani pentru acțiuni de tineret să nu ne răspundă că nu sunt bani. Acum știm că bani pentru sectorul tineret sunt, asta ne-a zis Ministerul în cadrul evenimentului de azi și va fi un argument bun, deoarece dorim să dezvoltăm tineri nu doar la nivel raional, dar și local unde oportunități sunt mult mai puține”. – Mariana Bruma, reprezentant ONG Univers, or. Drochia.

Spre final de eveniment tinerii au fost încurajați să solicite resurse de la APL pentru activități de tineret, dar nu înainte să vină cu un plan de acțiune al grupului local de inițiativă și un demers oficial către APL în perioada octombrie-noiembrie când primăria este la etapa de elaborare a bugetului pentru anul 2022, deoarece din experiența iRi, sunt primării deschise care doresc și promovează tinerii, care au angajat pentru aceasta un specialist de tineret, primării care au regândit o poziție mai largă a specialistului de tinert.

La moment iRi se implică în sectorul tineret prin intermediul modelului IntegrACT testat în 29 comunități partenere, majoritatea din mediul rural și va continua să-l replice la scară și mai largă în anii viitori.

„Eu plec acasă cu gândul că nu există vreo problemă fără soluție. Soluții mereu există, noi doar trebuie să continuăm căutarea acestor soluții și să căutăm bine. De aici și zicala: Cine caută, găsește!”. – Alexandru Mincovschi, echipa de experți ai iRi în domeniul tineret.

Activitatea face parte din proiectul „AbiliTare pentru IMPLICARE: un model marca IntegrACT” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul Programului de granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al RM (MEC).

Albumul de fotografii de la eveniment îl puteți vedea accesând pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi).