CDEC a dat startul seminarelor în domeniul alfabetizării mediatice pentru tineri



Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC), cu suportul Ambasadei Finlandei la București, lansează seria de seminare online și offline privind sporirea alfabetizării mediatice și competențelor în mass-media pentru tinerii din diferite raioane ale țării.

2

1

Aceste instruiri oferă tinerilor instrumente pentru a-și dezvolta abilitățile de alfabetizare media și abordări analitice pentru a înțelege și interpreta mass-media. Când tinerii sunt alfabetizați în domeniul media, ei/ele pot crea conexiuni sociale pozitive în raport cu consumul media, care poate avea o influență enormă asupra tinerilor și le poate modela percepțiile cu privire la orice.

În cadrul seminarelor, tinerii sunt familiarizați cu domeniul educației pentru media și importanța dobândirii competențelor/culturii informaționale, fenomenul știrilor false și impactul acestora prin prezentarea unor exemple practice, dar și o scurtă incursiune în lumea știrilor.

În cadrul instruirii de astăzi, participanţii s-au arătat convinşi că alfabetizarea media este o activitate necesară și actuală. “Training-ul de astăzi a fost destul de captivant. Informație utilă și pe înțelesul tuturor, începând de la adolescenți până la maturi”, s-a arătat convinsă Natalia Pîrciu, participantă la instruire.

„Mi-a plăcut cum a fost abordat subiectul, nu m-a deranjat să repet careva informație cunoscută”, a menționat Cătălina Dumbravă, participantă din raionul Hâncești.

Instruirea în domeniul alfabetizării mediatice este o activitate nonformală, adaptată necesităților tinerilor și îmbină concepte teoreticeexemple practice si studii de caz.

Chiar dacă Săptămâna Mondială a Educației Media s-a înceheiat, CDEC consideră că educația pentru media trebuie să fie un proces continuu prin promovarea consumului conștient de informații de către tineri.

În această săptămână instruirile sunt desfășurate în raioanele Hâncești, Cahul și Drochia. Pentru cei interesați să participe la o sesiune de discuții pentru tineri privind alfabetizarea media, ne puteți lăsa un mesaj la adresa info.aocdec@gmail.com.

Proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru  Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.