Webinar ”Antreprenoriatul din domeniul economiei albastre în regiunea Mării Negre: Măsuri întreprinse în susținerea ecosistemului de afaceri



COMUNICAT DE PRESĂ

 

AGENDA MARITIMĂ COMUNĂ PENTRU MAREA NEAGRĂ 2021 – COORDONATOR REPUBLICA TURCĂ

 

Webinar Regional – Atelier de Lucru privind Antreprenoriatul din domeniul economiei albastre în regiunea Mării Negre: măsurile întreprinse în susținerea ecosistemului de afaceri

4 octombrie 2021 (14:30-18:10 EET) Online

 

Luni, 4 octombrie 2021, actorii cointeresați din cadrul regiunii Mării Negre sau întrunit online la un atelier de lucru productiv dedicat susținerii ecosistemului de afaceri din regiune privind antreprenoriatul în domeniul economiei albastre,  inițiative inovative curente unde au fost împărtășite colaborări ulterioare, dar și posibile idei de proiecte. Webinarul intitulat ”Antreprenoriatul din domeniul economiei albastre în regiunea Mării Negre: Măsuri întreprinse în susținerea ecosistemului de afaceri”   a fost organizat de către coordonatorul anual – Republica Turcă -  în cooperare cu Agenda Maritimă Comună pentru Cercetare și Inovare pentru regiune, dar și proiectul Marea Neagră CONNECT.

Atelierul a avut ca scop facilitarea avansării concrete a ideilor de proiecte, asigurând în același timp sinergii puternice cu activitățile existente. Pentru a realiza acest fapt, seminarul a oferit mai întâi spațiu pentru discuții despre provocările și oportunitățile concrete ale ecosistemului de afaceri al economiei albastre, urmat de un hackathon.

După mesajele introductive din partea Direcției Generale Afaceri Maritime și Pescuit al Comisiei Europene (DG-MARE), precum și a Direcției Generale Cercetare și Inovare (DG RTD), Mecanismul de Asistență pentru Marea Neagră, Marea Neagră CONNECT, participanții au avut posibilitatea să se familiarizeze, dar și să înțeleagă activitățile curente ale inițiativelor finanțate de UE, precum cele BRIDGE BS, DOORS Black Sea și DigiCirc. A urmat adițional o introducere din partea Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, inițiativa Blueing the Black Sea (Banca Mondială, Organizația Cooperării Economice a Mării Negre) dar și DG MARE privind provocările și oportunitățile în susținerea IMM-urilor inovatoare din regiunea Mării Negre.

În partea a doua a evenimentului au demarat discuții în cadrul unui hackathon. De-a lungul anului 2021, Hub-urile Naționale ale Agendei Maritime Comune (AMC) au susținut actorii cointeresați din regiunea Mării Negre în definirea proiectelor care contribuie la scopul și obiectivele AMC. În cadrul sesiunii de hackathon, conceptul de proiect “Up Blue” ce are drept scop să ‘accelereze adoptarea inovației Lanțuri Valorice Albastre’ prin stabilirea unui incubator regional destinat ÎMM-urilor, a fost prezentat de Agenția pentru Inovare și Tehnologie din Georgia. Adițional, Rețeaua de Accelerare a Porturilor Inteligente Atlantic a fost prezentată de către Conferința regiunilor maritime periferice din Europa ca o posibilitate de transfer de inițiativă pentru regiunea Mării Negre. Ambele proiecte au fost discutate minuțios cu participanții, inclusiv potențiali donatori și sponsori. În plus, DG MARE a informat participanții cu privire la noul apel EMFAF pentru „investiții pilot în economia albastră a Mării Negre și consolidarea capacității de inovare”.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, Agenda Maritimă Comună și Mecanismul de Asistență pentru Marea Neagră, puteți să consultați www.blackseablueeconomy.eu.