IPRE a prezentat constatările și principalele recomandări ale Cărții Albe a Justiției



Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat marți, 27 septembrie 2021, evenimentul public de prezentare a Cărții Albe a Justiției, elaborată de Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ). Cartea Albă a Justiției este un document de politici alternativ care prezintă principalele progrese, constrângeri și priorități de politici în domeniul independenței și integrității sectorului justiției.

În cadrul evenimentului membrii Grupului de Experți în domeniul Justiției au prezentat principalele constatări și recomandări ale Cărții Albe a Justiției. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, experți din cadrul societății civile și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au venit cu comentarii și reacții pe marginea propunerilor de politici discutate. În continuare, vă propunem câteva dintre principalele intervenții ale vorbitorilor.

SERGIU LITVINENCO, Ministrul Justiției al Republicii Moldova: „Noi avem nevoie de măsuri urgente, dure, pentru a schimba situația deplorabilă în care se află la moment sistemul justiției. În programul de guvernare cumva am împărțit aceste măsuri în două categorii. Sunt măsuri pe care trebuie să le întreprindem pe termen scurt și de a opri cel puțin furturile care se întâmplau din banii publici și acest lucru îl facem prin schimbarea mai multor conducători de instituții care au fost propulsați pe criterii politici. Pe de altă parte, avem măsuri pe termen mediu și eu mă bucur că mai multe lucruri pe care le avem noi menționate în programul de activitate a Guvernului sunt reflectate și în Cartea Albă a Justiției, elaborată de IPRE. Acum, cel mai important lucru este ca noi să purcedem la implementarea acestor măsuri și la momentul implementării să scoatem în evidență faptul că este necesar efortul plenar atât a autorităților, cât și a societății civile”.

OLESEA STAMATE, Președinta Comisiei juridică, numiri și imunități, Parlamentul Republicii Moldova: „Recomandările elaborate în Cartea Albă a Justiției mi-au confirmat că suntem pe calea cea dreaptă, or unele din aceste acțiuni fie au fost implementate, cel puțin la nivel legislativ, fie sunt în proces de realizare. Înțelegem că este foarte mult de lucru în ceea ce ține de reformarea justiției și nu ne putem aștepta la rezultate imediate. Anumite procese, cum ar fi de exemplu evaluarea extraordinară judecătorilor și procurorilor nu are cum să se desfășoare foarte repede. Se muncește și la alt aspecte cum ar fi, de exemplu, competențele Procuraturii Anticorupție, care urmează a fi revizuite astfel încât această instituție să fie responsabilă de investigarea cazurilor de corupție mare. Totodată printre recomandările Cărții Albe am observat mai multe sugestii de care vom ține cont pe parcursul următoarei perioade și mă bucur că avem aceiași viziune pe reforma justiției”.

EDUARD BULAT, Procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor, Procuratura Generală: „Mă bucur că această Cartea Albă a Justiției include și aspecte care se referă la compartimentul de integritate. Un aspect interesant este modificarea Constituției, lucru despre care vorbeam în 2005, acum le găsesc în recomandările IPRE, care spune despre examinarea posibilității modificării articolului 46 din Constituție care este apreciat ca un obstacol în implementarea unor mecanisme de sporire a integrității nu doar a procurorilor, dar a întregului sistem de funcționare și de angajați a statului. Un aspect important este dezvoltarea tehnologiilor informaționale în cadrul sistemului justiției. Este un aspect, care se regăsește și în documentele de politici pentru dezvoltarea Procuraturii. Este o necesitate care este impusă de timp, de provocările cu care se confruntă toate instituțiile în ziua de azi. S-a vorbit în recomandări despre necesitatea semnăturii electronice, iar noi ne-am convins că avem baza juridică pentru unele proceduri, dar, în mare parte este necesar de a schimba viziunea și atitudinea oamenilor care ar trebui să implementeze aceste procese”.

VLADISLAV GRIBINCEA, Președinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „Am fost plăcut surprins să văd printre recomandări necesitatea de optimizare a structurii Procuraturii, pentru că legea cu privire la Procuratură, care are peste șase ani de la intrare în vigoare, nu funcționează. De asemenea, mă bucur că IPRE a subliniat problema concursurilor și în justiție și în Procuratură. Cu regret, noi am observat în ultimul timp o încercare de a ne îndepărta de la numirile în bază de merit în justiție. Aici vreau să menționez transferurile deghizate care se fac de procurorul general fără nici un concurs și constatarea mea este că de fapt politica de personal în Procuratură nu este decisă conform legii. Sunt de asemenea de acord cu Dvs. că unele aspecte țin de reforme mult mai profunde. Mai ales în ceea ce privește modul de efectuare a expertizei, a atitudinii față de părți în proces și multe altele. Eu cred că dacă majoritatea din recomandările IPRE se vor regăsi în viitoarea strategie de reformare a justiției va fi deja un pas mare înainte”.

PAVEL GRECU, membru Grupul de Experți în domeniul Justiției, IPRE„Dacă e să luăm spre exemplu Legislația cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, atunci începând cu 2010 această legislație a fost schimbată de mai mult de 10 ori, însă mecanismul oricum este anevoios și nu duce la rezultatele așteptate. Astfel, ne trezim cu faptul că tot modificăm Legea și în final rămânem cu același rezultat, pentru că toate aceste mecanisme depind de oamenii care le implementează. Cred că nu putem să avem o discuție despre justiție fără a spune că se planifică Adunarea Generală a Procurorilor și una a Judecătorilor, care vor avea loc în această toamnă și care vor da tempoul schimbărilor și a reformelor în următorii ani. Evident acum apare o oarecare îngrijorare că cumva coincide schimbarea guvernării și a dorinței mari de a veni cu reforme cu cele două evenimente, în care de fapt vor fi aleși membri în CSP, CSM și a organelor specializate. Iar, dacă ne uităm la moștenirea pe care o avem în domeniul justiției, cum ar fi justiția selectivă, este o mare îngrijorare că în cadrul acestor adunări, anumite forțe cu interese vor încerca în continuare să promoveze anumite persoane comode”.

LIVIA MITROFAN, judecătoare, Judecătoria Chișinău: „Eu cred că sistemul are nevoie de o schimbare, dar schimbarea trebuie să vină din interior, nu din afară. Pentru că evaluarea externă a sistemului judecătoresc și a Procuraturii este de fapt un eșec al statului în combaterea corupției. Astfel, aceste mecanisme nu au fost evaluate de nimeni care ar fi efectele de lungă durată. Eu cred că premise pentru aceste schimbări sunt și în sistemul judecătoresc sunt suficienți și mulți colegi care își doresc o schimbare. Aceste alegeri din CSP și CSM care vor avea loc în acest an sunt un examen pentru noi toți, iar fiecare își va face o concluzie proprie”.

VICTOR MUNTEANU, Director al Departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros Moldova: „Sunt de acord că Guvernele au eșuat. Marea putere politică a eșuat, dar la fel de bine ați eșuat și Dvs. (actorii din justiție), când i-ați tolerat în funcții cheie pe acești indivizi. Nu a fost Guvernul și nu au venit alții din afară să organizeze „Laundromatul” în sistemul justiției. Aceasta este o rușine națională, trebuie să îi arătați pe acești oameni cu degetul și să vă curățați de ei, și atunci opinia publică și respectul pentru justiție va exploda imediat. Este o ocazie unică pentru câteva trepte mai sus. Dacă ne uităm acum la Barometrele de Opinie Publice, justiția este mult, mult sub nivelul poliției la capitolul încredere. Adunările Generale în CSM și CSP care se apropie sunt o oportunitate unică și noi toți, inclusiv societatea civilă trebuie să depună efort ca să ajute sistemul de justiție și sistemul procuraturii să propulseze în față oamenii foarte bine intenționați, corecți și cinstiți.”

Pentru mai multe detalii, puteți urmări înregistrarea video a evenimentului pe privesc.eu aici și pe rlive.md aici.

Cartea Alba a Justiției poate fi accesată aici în limba Română și aici în limba Engleză.

Evenimentul de prezentare a  Cărții Albe a Justiției este organizat în cadrul proiectului  „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, susținut financiar de Fundația Soros Moldova.