O masă rotundă a avut loc la Soroca pentru a informa tinerii și tinerele despre promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor, cu ajutorul unui instrument de realizate virtuală



O masă rotundă s-a desfășurat Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA din Soroca pentru a informa tinerii și tinerele din oraș despre promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor, cu ajutorul unui instrument de realizate virtuală. Activitatea a fost parte a proiectului pilot inovator „Un viitor mai bun/Better Future”, implementat de către IDIS „Viitorul”, la inițiativa UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei. Proiectul prevede utilizarea unei tehnologii de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Este vorba despre o pereche de ochelari, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în locurile reale, cât și în cele imaginare.

Laura Grecu, consultantă UN Women Moldova, a menționat la început de discuție că aceste activități sunt desfășurate pentru a capacita specialiștii și voluntarii centrelor de tineret în domeniul prevenirii violenței față de femei și fete. „Avem așteptări foarte mari de la întregul procesul. Avem așteptări foarte mari de la voi, pentru că tinerii și tinerele vor astăzi un viitor mai bun, nu mâine și nu poimâine. Toate ideile pe care le aveți, spuneți-le pentru că toate au dreptul la viață atât timp cât pot fi susținute cu argumente. Fiți voi înșivă, demonstrați-vă capacitățile și veniți cu idei inovative în adresa noastră”, a spus Laura Grecu.

Formatorii și formatoarele de la IDIS Viitorul au discutat cu tinerii și tinerele despre fenomenul bullying, imaginea de sine, generația egalității și miturile violenței împotriva femeilor și fetelor. Totodată, tinerii și tinerele au avut posibilitatea să-și expună punctul de vedere asupra unui viitor mai bun.

„Un viitor mai bun este atunci când fiecare persoană are drepturi egale, dreptul la opinia proprie, liberă și independentă. Un viitor mai bun este atunci când este libertate între genuri, rasă și religie. Toți trebuie să fie egali. Un viitor mai bun înseamnă mai multe oportunități pentru tineri pentru a fi mai informați, să cunoască o lume mai bună, mai frumoasă, să nu se simtă stânjeniți că nu cunosc unele lucruri. Un viitor prosper este atunci când avem pace, când suntem liberi, nu suntem afectați de glume și discriminare”, au relatat membrii echipei numărul unu.

„Un viitor mai bun poate fi creat prin libertate, dreptate, egalitate, toleranță, echitate și echilibru. Noi vrem să promovăm dreptatea și egalitatea între oameni, etnii și sexe. Într-un viitor mai bun se va interzice bullyingul, sexismul și misoginia și toți vor ține cont de aceste reguli”, au specificat membrii achipei numărul doi. 

  „În viziunea noastră, un viitor mai bun constă în protecția planetei, pentru a avea o viață trăită într-un mediu ecologic, fără deșeuri, cu mulți copaci, cu aer curat și bogat în oxigen. Trebuie să ocrotim natura, să nu facem murdărie. Datorită aerului nepoluat ne vom simți mai confortabili, vom avea libertate și datorită libertății poate fi evitată răutatea dintre oameni”, a fost opinia membrilor echipei numărul trei.

La finalul mesei rotunde, tinerii și tinerele din Soroca au discutat împreună cu formatori cele două scenarii ale filmulețului: flirtul și hărțuirea, vizualizat când au testat instrumentul de realitate virtuală. Aceștia au declarat că au asistat la perpetuarea unor mituri, precum că se poate de flirtat cu fetele și că ele nu se simt jignite atunci când sunt abordate într-un fel sau altul de către băieți. Tinerii și tinerele au fost de părerea că băiatul, eroul scenariului, a procedat incorect cu fata atunci când a trecut de la flirt la hărțuire, fără a înțelege că lui își face rău, cu un așa comportament.

Potrivit tinerilor și tinerelor de la Soroca, fata ar trebui să vorbească unor responsabili ce s-a întâmplat în cazul ei, că băiatul o hărțuiește pentru niște fotografii personale pe care le-a obținut tot de la ea, ca mai multe fete să afle că băiatul respectiv nu este de încredere. De asemenea, au menționat că flirtul este deranjant chiar și în viața reală și că este straniu faptul că astăzi unele persoane încă percep un om ca un obiect. La fel, au declarat că scenariul cu hărțuirea a fost unul educativ, a arătat că așa ceva poate să se întâmple cu orice fată.

Totuși, tinerii și tinerele au fost de părerea băiatul a procedat urât că a început să hărțuiască fata, dar nici fata nu a procedat corect când a decis să-i trimită fotografii intime. În opinia lor, în cazul în care suntem în fața unui caz de hărțuire trebuie să-l semnalăm, să-l ignorăm și astfel putem opri răspândirea lui, deoarece când o persoană este pusă în astfel de situație ea se blochează, nu știe cum să reacționeze, începe panica, în minte imediat apare ce o să spună alții.

Mai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri/e, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Până în luna aprilie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și vor fi organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

FOTO:http://viitorul.org/ro/content/o-mas%C4%83-rotund%C4%83-avut-loc-la-soroca-pentru-informa-tinerii-%C8%99i-tinerele-despre-promovarea