Tinerii și tinerele din Sângerei, prin intermediul unui instrument de realitate virtuală, au învățat să promoveze egalitatea de gen și să prevină violența împotriva femeilor și fetelor



Echipa IDIS Viitorul, care implementează proiectul pilot inovator „Un viitor mai bun/Better Future”, la inițiativa UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, a informat, în cadrul unei mese rotunde, tinerii și tinerele din Sângerei cum să promoveze egalitatea de gen și să prevină violența împotriva femeilor și fetelor. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului raional de tineret. În cadrul proiectului se utilizează o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Este vorba despre o pereche de ochelari, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în locurile reale, cât și în cele imaginare.

Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul, a spus în deschiderea evenimentului că unul dintre grupurile țintă ale proiectelor implementate de către IDIS „Viitorul” sunt tinerii, pentru care se desfășoară un șir de activități privind consolidarea și abilitarea capacităților tinerilor lideri și lidere din Republica Moldova. La fel, a menționat că în cadrul acestui proiect, astfel de activități deja au avut loc la Cahul, Fălești și Chișinău, iar după Sângerei urmează Soroca și Ungheni. „Este un proiect pilot în care vrem să testăm un instrument nou, ochelarii de realitate virtuală. Totodată, pe noi ne interesează părerea voastră asupra subiectelor pe care le vom aborda și pe care noi le considerăm importante pentru tinerii de astăzi. Vrem să fiți deschiși, implicați, să nu ezitați să vă expuneți liber punctul de vedere, pentru că voi sunteți cei care creați astăzi viitorul”, a spus Carolina Ungureanu.

Formatorii și formatoarele de la IDIS Viitorul au discutat cu tinerii și tinerele despre fenomenul bullying, imaginea de sine, generația egalității și miturile violenței împotriva femeilor și fetelor. În cadrul primului exercițiu practic, tinerii și tinerele și-au expus punctul de vedere asupra unui viitor mai bun.

„Eu un viitor mai bun mi-l imaginez cu mai multe uși deschise și cu mai multe posibilități, decât cele pe care le avem astăzi, fără a sta cu frică că există riscul să nu am un loc de muncă și să nu pot să-mi întrețin familia ”, a declarat Elena Bajereanu.

„Un viitor mai bun însemnă să lucrezi asupra schimbării personalității tale, să te perfecționezi, să muncești să înlături aspectele negative și să le transformi în pozitive. Trebuie să fim pozitivi, să comunicăm deschiși cu cei din jur, să nu ne lăsăm marginalizați, dar să încercăm să fim în centrul atenției”, a relatat Victor Mirciu.

„Un viitor mai frumos ar fi dacă într-adevăr ni s-ar respecta drepturile. Foarte mult se vorbește despre drepturi, dar acestea nu sunt respectate”, a spus Viorel Ceresău.

Împreună cu formatori, tinerii și tinerele din Sângerei au discutat la finalul mesei rotunde cele două scenarii ale filmulețului vizualizat, când au testat instrumentul de realitate virtuală. Tinerii și tinerele au specificat că scenariul a fost unul destul de real, în viața de zi cu zi poți să întâlnești foarte des așa ceva. Nu a fost doar un simplu filmuleț vizualizat, dar a fost ceva din viața reală. A fost un caz real care se manifestă destul de des în rândul copiilor, adolescenților și a adulților. Despre acest lucru nu se învață  în școală, nu este predat ce este bine și ce nu, și dacă vezi asta la cineva poți spune că persoana nu a pățit nimic și poți face la fel. Iar, victima are de suferit și poate rămâne cu sentimente urâte pe viitor, dezamăgită, închisă în sine și neînțeleasă în societate.

În opinia tinerilor și tinerelor, filmul și instrumentul de realitate virtuală trebuie să fie văzut de cât mai mulți elevi, adolescenți, ca să se autosesizeze, pentru că doar așa vom putea preveni violența împotriva femeilor și fetelor. Atât timp cât nu se discută cu băieții, în familie și la școală, cum ar trebuie să se comporte, noi rămânem cu situația la zi care a fost și acum zece ani. Aceștia au mai spus că deși eroul filmulețului pretinde că flirtează cu fata, de fapt o hărțuiește, o amenință. Filtrul este până în momentul în care victima a spus stop, ceea ce a urmat după, a fost deja hărțuire. Tinerii și tinerii au recomandat ca astfel de scenarii să fie create și pentru alte probleme comune femeilor și fetelor, precum ar fi conflictele.

Mai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri/e, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Până în luna aprilie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și vor fi organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

FOTO: http://viitorul.org/ro/content/tinerii-%C8%99i-tinerele-din-s%C3%A2ngerei-prin-intermediul-unui-instrument-de-realitate-virtual%C4%83-au