Lansarea Clubului de discuții în domeniul activismului civic la nivel local al tinerilor, cu participarea liderilor comunitari



La 23 iulie curent, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a organizat prima şedinţă a Clubului de discuţii în domeniul activismului civic al tinerilor la nivel local.

1a

La prima discuţie, grupul de tineri din raionul Ștefan-Vodă au interacționat cu dna Vera Ciuchitu, activistă civică și lider de ONG în raionul Căuşeni, invitată să vorbească deschis despre activitățile comunitare realizate și care prin puterea exemplului să inspire tinerii și să-i ghideze pentru a se implica la rezolvarea problemelor din comunitățile de baștină ale acestora.

„Sesiunea a fost una interesantă și informativă. Mi-a făcut plăcere să ascult despre experiența invitatei și am reușit să mă inspir din activitatea ei. M-a impresionat că a reușit să fie activă în atât de multe localități și să implementeze atât de multe proiecte”, a menționat Maria Chiseliță, tânără participantă din raionul Ștefan-Vodă.

1

Clubul de discuții este o activitate de promovare a cetățeniei active la nivel local sub formatul “peer to peer learning”, cu participarea liderilor comunitari experimentați și activi la nivel local. Subiectele propuse pentru discuţii vizează diverse activități implementate de invitați: începând cu implicarea civică și comunitară, mobilizarea tinerilor la nivel local, identificarea problemelor locale și pașii eficienți care contribuie la soluționarea dificultăților, oportunitățile de implicare ale tinerilor, exemple concrete de activități comunitare de succes realizate de liderii comunitari invitați. Tinerii au putut adresa întrebări invitatei și au fost încurajați în activitățile lor viitoare.

Scopul Clubului de discuții este de a promova angajamentul civic al tinerilor din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan Vodă în vederea mobilizării acestora să se implice activ în viața comunității și să-și dezvolte abilitățile și motivația de a face diferența prin participarea civică.

Alte ședințe similare ale Clubului de discuții, dar cu alți lideri comunitari invitați, vor fi realizate și în raioanele Leova, Cantemir, Cahul și Comrat, în format online sau offline.

Activitatea este organizată în cadrul Proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.