[Anunț] Lansarea platformei civice www.idei.md



22 iunie 2021. Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos (Olanda)

Astăzi a fost lansată platforma civică de colectare a ideilor pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova: www.idei.md / www.ideipentru.md 

Context: 

  1. Republica Moldova e în plină campanie electorală, însă nu prea auzim dezbateri/critici despre proiecte specifice sau fezabilitatea promisiunilor electorale. 90% din discursurile publice fiind pline de atacuri 💩 la persoană și sperietori cu 🏳️‍🌈 sau tancuri.
  2. Programele electorale sunt făcute de grupuri de lucru restrânse din fiecare partid, implicarea cetățenilor din zonele rurale sau diasporă fiind aproape de zero (distribuim declarații și facem donații, cam atât).

Ar fi bine să avem mai multe discuții publice și dezbateri despre ce înseamnă #vremuribune, #prosperitate, #siguranță, #moldovafarăsaracie sau orice ce alt slogan politic. Ducem o lipsă acută de oportunități clare de implicare civică, în special pentru cei din zona rurală și din diasporă, care ar ajuta viitoarea guvernare (oricare ar fi ea) să-și maximizeze șansele de implementare a proiectelor de dezvoltare durabilă. Fără implicarea cetățenilor activi, a sectorului privat și fără procese transparente de gestionare a proiectelor regionale/locale, avem șanse bune să rămânem doar cu promisiuni. 

Prea des programele electorale sunt despre viziunea unor "elite" care cred ca au toate răspunsurile la nevoile oamenilor pe care nu îi cunosc. Elite fără resurse umane și mijloace materiale necesare pentru implementa promisiunilor, chiar dacă intențiile lor sunt oneste.

Așadar, în urma unor discuții cu membri diasporei, am decis să lansăm un site simplu prin care dorim să oferim posibilitatea oamenilor buni 😀 de a împărtăși ideile lor (sau proiecte specifice) referitor la dezvoltarea Moldovei.

Vizitați site-ul www.idei.md sau www.ideipentru.md pentru a adăuga ideile voastre.

Dacă muza se lasă așteptată, puteți începe o discuție publică pe marginea unei idei deja existente: https://www.ideipentru.md/galerie

Articol adaugat de: Tudor Tarlev