Sute de tinere și tineri vor învăța să creeze, cu ajutorul Realității Virtuale, un viitor mai bun, unde toată lumea este tratată egalMai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi,  de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri, din diferite raioane ale Republicii Moldova. În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, va pilota proiectul inovator „Viitor mai bun/Better Future” și va utiliza o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație.

Scopul pilotării este de a crea un viitor mai bun pentru fete și băieți, de a promova egalitatea de gen și de a preveni violența împotriva femeilor și fetelor. Proiectul își propune să ajute tinerele și tinerii să-și imagineze un viitor mai bun, unde toată lumea este tratată în mod egal și beneficiază de oportunități egale la o viață mai bună, unde nu există hărțuire sexuală și discriminare.

Astfel, până în luna februarie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.

De asemenea, va fi elaborată și desfășurată o strategie de promovare și comunicare care va conține: o conferință de lansare, comunicate de presă, un video, 5 istorii, infografice, etc.

În scurt timp urmează să fie anunțat un concurs de selectare a 12 instituții de învățământ, centre și organizații de tineret, ONG-uri. Totodată, vor fi implicate alte 6 instituții, unde o asemenea inițiativă a fost deja desfășurată. În cadrul discuțiilor/meselor rotunde, participanților li se va pune la dispoziție seturi de ochelari pentru a vizualiza câteva scenarii care vor reda diferite cazuri.

„Aplicarea realității virtuale în domeniul eliminării violenței față de femei și fete este o abordare inovativă și considerăm că poate reprezenta o metodă eficientă de instruire pentru că se învață prin practicare. Prin exercițiul de simulare, se dorește explicarea diferitor scenarii în care tinerii trebuie să facă o alegere. Experții vor explica și vor da un feedback tinerilor cu privire la alegerile lor. Această aplicație poate fi folosită de un număr cât de mare de utilizatori care va contribui la promovarea relațiilor sănătoase, a atitudinilor și astfel va sprijini prevenirea violenței împotriva femeilor/fetelor și va accelera schimbarea către o societate în care egalitatea de gen este respectată. Pe lângă exercițiul virtual, experții IDIS vor discuta și explica mai multe subiecte, spre exemplu: care este diferența dintre hărțuire și flirt, despre consecințele hărțuirii, discriminarea în baza de gen, cum se perpetuează violența de gen la diferite niveluri. De asemenea se va discuta cu tinerii despre miturile și realitățile cu privire laviolența în bază de gen, formele violenței, violența în bază de gen și ciclul vieții etc.”, spune Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul.

„Violența împotriva fetelor și femeilor este o problemă globală persistentă și foarte răspândită. Manifestarea violenței împotriva fetelor și femeilor este adânc înrădăcinată în normele sociale, atitudinile și convingerile care au un impact asupra relațiilor interpersonale, familiei, comunității și a instituțiilor. Prin intermediul acestui proiect și prin abordarea /inovativă ce constă în aplicarea instrumentului de Realitate Virtuală, UN Women Moldova subliniază rolul crucial pe care îl are educația în promovarea egalității de gen, în contestarea stereotipurilor dar și încurajarea normelor sociale echitabile cu suportul și implicarea directă a generației tinere” menționează Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada aprilie 2021 - februarie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor”.