Activități follow-up de consolidare și împărtășire a cunoștințelor juridice obținute prin participarea la podcasturile incluzive



Începând cu luna februarie curent, grupurile de inițiativă incluzivă create în cadrul proiectului Sporirea cunoștințelor juridice ale persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive, au desfășurat 4 sesiuni follow-up pentru 24 de persoane din grupurile social-vulnerabile din raionul Cahul și Cantemir.

Obiectivul acestor 4 sesiuni follow-up de educație juridică a constat în creșterea nivelului de cultură juridică al persoanelor din grupuri social-vulnerabile și marginalizate, prin diseminarea cunoștințelor și a bunelor practici obținute după participarea la podcasturile organizate. Liderele grupurilor de inițiativă împreună cu alți reprezentanți/te invitați/te în cadrul podcasturilor, și-au dat întâlnire în cadrul unor discuții de la persoană la persoană, în care au abordat problema accesului la justiție al persoanelor vulnerabile și soluționarea problemelor generale de natură juridică ale acestor persoane. Astfel, utilizând metoda cascad, ei/ele și-au consolidat și împărtășit cunoștințele obținute cu ceilalți colegi din grupurile pe care le reprezintă.

153646231 1561637824042684 2052544222803131401 n

”Vreau să spun că am apreciat mult problemele reale puse în discuție. Ele sunt actuale, dureroase, ba chiar și confuze, ajungând în așa situații când nu știm cum să ne comportăm și unde să apelăm. A fost totul foarte bine organizat, doar că timpul a zburat prea repede, căci discuțiile ar fi continuat. După sfârșitul podcasturilor, m-am gândit mult timp și am înțeles că oamenii nu sunt informați. Cred că trebuie distribuite niște broșuri pentru fiecare situație în parte sau creat un birou de informare, unde ori de câte ori este nevoie de un sfat sau o îndrumare să se apeleze”, ne spune Tatiana Todos, reprezentantă a grupului de inițiativă incluzivă din raionul Cahul.

O altă participantă, Ana Tronciu, mamă a unui copil cu dizabilitate, ne spune că ”De multe ori ca părinte sunt în impas și nu știu ce este bine din punct de vedere juridic pentru copilul meu, care are Sindromul Down. Aceste patru întâlniri mi-au fost utile, fiind și asistent personal al copilului meu. Acum știu unde să apelez, știu că nu trebuie să am nici-o frică, deoarece legea este de partea noastră. Aceste informații trebuie făcute publice, cât mai vizibile pentru cei care au nevoie. Mulți nu cunosc unde să se adreseze, nu-și cunosc drepturile, nu-și pot apăra interesele și toate sunt din cauza lipsei informației. Eu sunt foarte mulțumită ca mămă că am participat la aceste activități și am aflat lucruri noi pentru beneficiul copilului meu”.

IMG 59e9fc10a8a0b743abe0bd863e740c40 VVă reamintim că la începutul anului 2021, Asociația Obștească Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC), a realizat 4 podcasturi incluzive pe diferite tematici juridice și educație juridică, cu invitarea avocaților/juriștilor și implicarea reprezentanților grupurilor social-vulnerabile și marginalizate, care au fost ulterior difuzate la postul de radio Radio Media.

Prin proiectul „Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive”, Centrul nostru își propune să contribuie la creșterea și îmbunătățirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile și marginalizate din raionul Cantemir și Cahul, încurajarea și participarea persoanelor din grupurile social-vulnerabile să promoveze drepturile persoanelor vulnerabile și să fie capabile să-și apere drepturile prin accesul liber la justiție și la informaţie, inclusiv încurajarea implicării active a persoanelor menționate să discute despre problemele de natură juridică cu care se confruntă, să afle soluții juridice și să disemineze cunoștințele juridice dobândite în cadrul proiectului în rândul actorilor comunitari.

Acest articol face parte din cadrul proiectului Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive. Aceste activități sunt un cadou al Guvernului Statelor Unite și sunt organizate de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul programului de granturi „Maratonul Justiției ediția a II-a”, implementat de către INVENTO, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, prin intermediul Freedom House în Moldova.

#MaratonulJustiției #FreedomHouse #Invento2021