UE // Au fost premiați câștigătorii concursului de eseuri privind promovarea eficienței energetice în raionul Călărași



28 de elevi din raionul Călărași, participanți la concursul de eseuri: „Promovarea eficienței energetice”, desfășurat la sfârșitul anului trecut, au fost premiați joi, 14 ianuarie 2021, în cadrul unui eveniment festiv. Elevii, cu o vârsta cuprinsă între 12 – 17 ani, care au participat la concursul de eseu, își fac studiile în diverse instituții de învățământ și sate/ orașe din raionul Călărași, precum: Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu, Liceul Teoretic Țibirica, gimnaziul Onișcani, gimnaziul Ion Creangă, gimnaziul Hîrjăuca, gimnaziul Temeleuți, gimnaziul Săseni, gimnaziul Horodiște, gimnaziul Bravicea etc.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”, implementat în perioada august 2020 – august 2021, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

În cadrul evenimentului au fost acordate cinci diplome de gradul I, patru diplome de gradul II și trei diplome de gradul III. Aceștia au primit în calitate de premii diverse enciclopedii, cărți, publicații, power bank etc, iar lucrările premiate vor fi publicate în Antologia de bune practici. Diplome de gradul I au fost acordate elevilor: David Simion, Țîcu Olesea, Harea Laura, Iavorschi Daniel și Țîmbal Maria. Diplome de gradul II au mers către: Chilan Ilinca, Roșcov Valeria, Simion Daniela și Țurcanu Vlad. Diplome de gradul III au fost oferite elevilor: Tulbea Iuliana, Crudu Adriana și Luca Evelina. Ceilalți participanți au primit diplome de mențiune, totodată, toți participanții s-au ales cu pungi ecologice, caiete, mape, pixuri ecologice, tricouri etc.

Vicepreședintele raionului Călărași, Zinaida Țurcanu, în debutul ceremoniei a mulțumit elevilor pentru participare la concurs, pentru implicare și pentru faptul că s-au expus gândurile despre cum vor ei să vadă raionul și orașul Călărași. Totodată, a menționat că la nivelul Consiliului raional este elaborat proiectul Strategiei raionale de dezvoltare, unde se regăsește și domeniul eficienței energetice. „Sunteți tânăra generație, care vedeți altfel lucrurile, vă doriți schimbările să vină altfel. Sper mult că părerea voastră se va regăsi la acel domeniu al strategiei raionale”, a spus Zinaida Țurcanu.

Directorul executiv IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a spus că eficiența energetică este astăzi un subiect destul de important pentru toți, iar prin organizarea acestui concurs s-a dorit ca generația de astăzi să preia din responsabilitate și să se implice mai activ în acest proces care ține de eficiența energetică. „Prin ideile, prin gândurile, prin atitudinea pe care ați exprimat-o în eseuri, se arată că vine o generație destul de activă, destul de promptă și sperăm foarte mult că pe acest subiect Republica Moldova să avanseze, chiar dacă la acest moment multă energie importăm. Dar sperăm foarte mult că într-un timp apropiat vom reuși să reducem din acest handicap”, a spus Liubomir Chiriac.

Managerul proiectului, Carolina Ungureanu, a menționat că IDIS „Viitorul” este o organizație nonguvernamentală care vine să încurajeze inițiativa civică, să dezvolte gândirea critică și să spună lucrurilor pe nume, dar în același timp să vină și cu recomandări și îmbunătățiri. „Exercițiul pe care l-ați făcut voi redă exact esența a ceea ce facem noi ca și organizație nonguvernamentală. Încercăm să evaluăm, încercăm să punem pe hârtie ideile noastre frumoase, încercăm să facem recomandări și atunci când vedem o perspectivă de dezvoltare, țintim o strategie către ce ne dorim și depunem eforturi ca lucrurile să devină realizabile”, a spus Carolina Ungureanu.

„Concursul a fost unul foarte util. Ne-am valorificat cunoștințele, talentul și ne-am așternut toate gândurile și frământările pe hârtie. Am aflat multe informații interesante, precum bunele practici pe care le putem prelua pentru promovarea eficienței energetice. Ne-am consolidat spiritul civic. Am realizat că schimbările esențiale pornesc de la noi”, a spus câștigătoarea Daniela Simion, elevă a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași.

„În cadrul concursului am avut ocazia să studiez atent modurile de utilizare eficientă a energiei electrice și modurile de producere al acesteia. Concursul a permis tinerilor să aducă idei pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai prin propria inițiativă. Premiile au fost faine”, a spus Vlad Țurcanu, câștigător, elev la Liceul Teoretic din satul Țibirica.

„Eficiența energetică trebuie să devină o prioritate nu doar pentru raionul Călărași, dar și pentru întreaga țară. Prin câteva acțiuni simple fiecare dintre noi  poate contribui la protejarea mediului înconjurător, la conservarea surselor de energie și promovarea unui mod eficient de utilizare a acestora”, a menționat în al său eseu câștigătoarea Valeria Roșcov, elevă a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.