A fost lansată prima platformă de instruire la distanță a consilierilor de probațiune



Asociația pentru Justiție Penală Participativă, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova, au lansat prima platformă online de instruire la distanță a consilierilor de probațiune. Platforma poate fi accesată pe adresa www.e-learningprobation.md și își propune să contribuie la fortificarea capacităților profesionale ale consilierilor de probațiune din Republica Moldova.

La momentul lansării, platforma conține un prim curs de instruire la distanță, format din 13 lecții video, care au fost concepute cu scopul de a facilita desfășurarea ședințelor de către consilierii de probațiune în aplicarea Programului Probațional Primar Obligatoriu (formare civică și vocațională) pentru copiii/tinerii în conflict cu legea. Lecțiile sunt susținute de doi consilieri de probațiune, formatori atestați la nivel național, cu experiență în derularea programului. La finalul fiecărei lecții video, participanții la curs vor avea de completat teste de evaluare a cunoștințelor, rezultatele cărora vor fi luate în considerare la etapa de eliberare a certificatelor de către Inspectoratul Național de Probațiune.

Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP, consideră că „investiția în resursele umane aduce rezultate palpabile pe termen lung, iar instruirile care au fost organizate de AJPP pentru consilierii de probațiune, au avut scopul de a construi o memorie instituțională pe domenii concrete. Astfel, ne-am propus să elaborăm aceste elemente inovative care să răspundă provocărilor sistemului național de probațiune: un modul de instruire online în baza unui program probațional pentru minorii în conflict cu legea și o platformă pentru profesioniști, unde vor putea fi plasate diverse module de instruire și noutăți specifice ”.

Pe platforma online pot fi găsite și informații despre rezultatele înregistrate în cadrul implementării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii/tinerii în conflict cu legea, o selecție de acte normative naționale, internaționale în domeniu și materialele elaborate de AJPP ca suport informativ pentru profesioniști.

Platforma e-learningprobation.md este o platformă viabilă pentru sistem și poate fi actualizată oricând cu alte module noi și instrumente de instruire online. 

Modulul de instruire online și platforma www.e-learningprobation.md sunt realizate în cadrul proiectului Implementarea Programului Probațional Primar Obligatoriu (formare civică și vocațională) pentru copiii în conflict cu legea, susținut financiar de UNICEF Moldova.