Evenimente de promovare a oportunităților civice și un Centru Comunitar renovat. Cum un grup de voluntari din satul Măcărești luptă pentru implicarea tinerilor în viața colectivă?Începând cu luna august, tinerii din satul Măcărești pot beneficia de activități interactive, evenimente și campanii incluzive. Acest fapt se datorează muncii asidue a unui grup de inițiativă din comunitate. Ca rezultat a unui proiect european, activiștii din Măcărești, cu suportul Asociației de Voluntariat Internațional din Moldova, au dezvoltat un Centru Comunitar și au organizat un șir de evenimente pentru toți tinerii din zonă.

Lupta pentru oportunități civice egale pentru toți tinerii din Republica Moldova a luat naștere în anul 2019, în cadrul proiectului „Get In – Inclusion of Youngsters in Community Life”. Proiectul reprezintă colaborarea a patru țări întru atingerea aceluiași scop: incluziunea tinerilor din zonele rurale în viața comunității. Astfel, primele activități ale proiectului au avut loc la nivel internațional în Italia, Polonia, Armenia și Moldova. În urma sesiunilor de informare și planificare, proiectul Get In! a trecut la nivel local, în fiecare dintre țările menționate, inclusiv Republica Moldova.

La noi în țară, centrul comunitar – rezultatul proiectului Get In! – este situat în satul Măcărești, raionul Ungheni. Centrul este susținut continuu de implicarea socială a tinerilor dinamici din comunitate și de către autoritățile locale. În decursul câtorva luni, aceștia au reușit să lucreze la amenajarea locului de activitate, să organizeze un șir de evenimente inclusive pentru tinerii din localitate și să se promoveze în mediul online.

„Nu a fost o misiune ușoară, dar indubitabil una plăcută. Am lucrat împreună zi și noapte la planificarea activităților și muncim pentru a ne desfășura în scurt timp activitatea într-un spațiu bine amenajat și primitor pentrut toți, iar roada muncii noastre este deja vizibilă. Suntem doar la început de cale și, cu siguranță, nu ne vom opri aici!”, spune echipa Centrului Comunicar Măcărești.

Din luna august până în prezent, tinerii din sat deja au beneficiat de activități precum seară de filme în aer liber și acțiuni de salubrizare a mediului. În timpul apropiat, echipa își propune să continue organizarea evenimentelor pentru semenii săi.

„Ultimele șase luni au fost o perioadă dificilă pentru toți membrii din comunitate. Scopul nostru curent e să arătăm partea plină a paharului – suficient timp pentru implicare socială, descoperirea oportunităților locale, dezvoltarea comunității natale și promovarea oportunităților pentru tineri.”, adaugă echipa. În același timp, ei tind să menționeze că toate activitățile centrului sunt organizate cu stricta respectare a regulilor de igienă și distanțare socială, aprobate preventiv de autoritățile locale.

Pentru a fi la curent cu noile idei ale tinerilor din satul Măcărești, urmărește-i pe pagina de Facebok și Instagram și oferă-le suportul tău! Sunt la început de cale și au pregătit multe surprize frumoase pentru toată lumea!