Un grup de jurnaliști și OSC-uri de la nivel local au participat la o ședință publică cu reprezentanții CNA și ANI despre corupție, avere și conflicte de intereseUn grup de 20 de persoane, este vorba de jurnalişti şi ONG-işti locali, au participat vineri, 18 septembrie, la o ședință publică susținută de către Ion Pruteanu, Șef Direcție educaţie anticorupţie în cadrul Centrului Național Anticorupție și Viorel Sochircă, Șef Direcție evaluare, prevenire și implementare a politicilor în cadrul Autorității Naționale de Integritate. Activitatea a fost parte a proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în perioada martie - octombrie 2020.

În cadrul evenimentului, cei prezenți au aflat despre activitățile CNA în domeniul prevenirii și luptei împotriva corupției. Ion Pruteanu, Șef Direcție  a menționat că la nivel local, cetățenii trebuie, și este de datoria lor, să manifeste spirit civic și să ajute autoritățile în lupta pentru prevenirea și combaterea corupției, să denunțe acele acte de corupție pe care le sesizează în localitățile lor.

Cei prezenți au fost informați  și despre activitățile ANI privind procedura declarării veniturilor, averilor și intereselor, de către persoanele care dețin funcții publice. Viorel Sochircă, Șef Direcție a menționat că ANI deseori s-a autosesizat în baza informațiilor parvenite de la cetățeni, care au semnalat eventuale acte de corupție, conflicte de interese, de aceea misiunea cetățenilor este de a veni în sprijinul autorităților, deoarece ei sunt ochiul de veghe în localități.

Luând în considerare pandemia de COVID-19 și pentru asigurarea distanței fizice, respectarea tuturor restricțiilor impuse, întrunirea a avut loc în aer liber, cu ajutorul centrului mobil al CNA.

Pentru prima dată sunt la un asemenea eveniment și am aflat foarte multe lucruri interesante, mai ales ce ține de munca și activitatea lor. Sunt niște momente pe care trebuia să le știu. Din ceea ce am aflat astăzi, pe viitor îmi va fi mai ușor să documentez eventuale conflicte de interese în activitatea aleșilor locali, de la noi de la Telenești, inclusiv averile și interesele lor personale”, a spus Ion Cernei, jurnalist la săptămânalul regional independent Cuvântul.

Pentru mine a fost o întrunire utilă. Am actualizat cunoștințele mele cu referință la atribuțiile și competențele CNA. Foarte des, la nivel local, ne ciocnim de problema integrității publice a funcționarilor locali. Toate informațiile furnizate astăzi, studiile de caz prezentate, au scos la iveală ceea ce se petrece astăzi în localitățile noastre. Iar noi, cei care suntem cu ochii deschiși, avem responsabilitatea să minimalizăm toate aceste fenomene rușinoase, care persistă în societatea noastră”, a spus Margarita Rotari-Boboc, lidera  Asociației Obștești Ișcălenii, din satul Ișcalău, raionul Fălești.

În cadrul proiectului, în perioada iunie-iulie, au fost desfășurate seminare pentru patru regiuni: Nord, Centru, Sud şi Unitatea  Teritorială Autonomă Găgăuzia, la care au participat peste 80 de jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor locale. Aceștia au avut ocazia să afle de la jurnaliști de investigație cum se documentează şi se produce o investigație jurnalistică. Astfel, în cadrul proiectului au fost realizate mai multe materiale jurnalistice și produse trei podcasturi.

Totodată, a fost elaborat și un studiu pentru a evidenția politicile anticorupție articulate la nivel național și local, implicit arhitectura instituțională specializată, cadrul legal și planificarea strategică în domeniul anti-corupție, dar și implementarea acestui cadru de politici la nivel local și în raport cu subiecții declarațiilor de avere și interese personale, care reprezintă autoritățile publice locale de nivelul I și II.

Proiectul „Media regională împotriva corupției locale”, are ca scop promovarea intoleranței publice la corupție și sprijinirea eforturilor anticorupție din Moldova, prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.

Proiectul este implementat cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.