Comunicat cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului

Spune și tu ”Suicidul nu este soluție”!


Chișinău, 10 septembrie 2020 - Astăzi, de Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, oamenii din toată lumea se mobilizează să transmită un mesaj de grijă și susținere persoanelor care trec prin durere emoțională cumplită. Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md invită cetățenii R. Moldova să se alăture acestei mișcări mondiale și să transmită pe rețele de socializare mesajul ”Suicidul nu este soluție! Soluția este să vorbești despre durerea ta!”.

Marcată la 10 septembrie începând cu anul 2003, Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului oferă tuturor oportunitatea de a contribui la  susținere emoțională a persoanelor care se confruntă cu durerea psihologică intolerabilă. Această mișcare este motivată de faptul că de cele mai multe ori persoanele, care se gândesc la suicid, nu vor să moară. Dorința este să reducă din durerea psihologică. Iar susținerea emoțională, empatia și ascultarea noatră deschid ușa către sufletul persoanelor suferinde și reduc din această durere. 

În acest context funcționează și Chatul Anonim www.pentruviata.md, care de la fondarea sa a oferit susținere celor peste 4000 de vizitatori ai săi. Totodată pe timpul Pandemiei funcționează grupuri private de susținere emoțională pentru persoanele care trec prin doliu, criză financiară sau ardere profesională. Această inițiativă vine să ajute cetățenii să își exprime durerea emoțională la timp ca să fie evitată acumularea acesteia și evitat pericolul apariției gândurilor suicidare pe durată lungă.

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului este marcată în R. Moldova în următorul context:

- Republica Moldova se află în topul țărilor cu rata de suicid înaltă, numărul anual fiind în jurul 500 persoane

- Organizația Mondială a Sănătății estimează rata anuală a tentativelor de suicid fiind de 25 de ori mai mare, decât rata suicidului, sugerând 10000 cazuri în R. Moldova, 30 - zilnic, 1 - la fiecare 40 minute.

- Cetățenii R. Moldova, care experimentează cumplită durere psihologică sunt reticenți să caute ajutor din cauza miturilor, tabu-urilor și ostilităților  asociate abordării fenomenului suicidului în societate.

- În fiecare caz de suicid 10 persoane sunt marcate pe viață, afectând generații la rând.

- Suicidul este un fenomen care poate fi prevenit.

- Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului propune persoanelor, ce trec prin durere psihologică intolerabilă, să apeleze la serviciul de susținere emoțională anonim și gratuit.

- Suicidul nu este soluție! Soluția la durere sufletească este să vorbim despre aceasta.

Serviciile noastre:

  • Chat Anonim www.pentruviata.md 
  • Grupuri închise Facebook de susținere emoțională pe timp de pandemie pentru persoanele, ce trec prin doliu, ardere profesională sau criză financiară - activități din proiectul de Prietenie ”Tu nu ești singur”, organizat de către absolventele Programelor de Schimb SUA Ceban Liuba și Ecaterina Covali, cu susținerea Ambasadei SUA în R. Moldova.
  • Școala de Consiliere ”Inimi deschise” pentru consilierii voluntari ai Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.cursuri.mirt.md 
  • Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidulu ”MIRT” www.mirt.md 

Pentru Contact - Liuba Ceban, 060806623, info@pentruviata.md

 

Comunicat cu ocazia marcării azi a Zilei Moniale de Prevenire a Suicidului. Detalii pentru presă - aici https://mirt.md/stiri/27-10sept2020

Posted by Linia Verde Prevenire Suicid on Thursday, September 10, 2020

 

Adevărat sau fals despre suicid

Posted by Linia Verde Prevenire Suicid on Thursday, September 10, 2020
Grupuri de susținere pe timp de Pandemie.
- Ardere profesională (https://www.facebook.com/groups/ardere.covid/ Ședințe săptămânale în fiecare marți, ora 20.00)
- Doliu pe timp de pandemie (https://www.facebook.com/groups/doliu.covid/, Ședințe săptămânale în fiecare miercuri, ora 20.00)
- Criză financiară (https://www.facebook.com/groups/finante.covid/ Ședințe săptămânale în fiecare vineri, ora 20.00)