Grupul de inițiativă contribuie activ la formarea stilului individual al satului Joltai din UTA Găgăuzia



În pofida condițiilor dificile, în perioada de pandemie, grupul de inițiativă s. Joltai, UTA Găgăuzia, a creat o colaborare strânsă cu autoritatea publică locală și comunitatea, pentru a face satul mai atractiv pentru turiști.

Pentru început, grupul de inițiativă a renovat 2 fântâni. Au fost efectuate mai multe lucrări: de curățare, de evacuare a nămolului, a fost salubrizat terenul din preajmă, a fost renovat foișorul și instalate bănci.
Evident, o astfel de muncă necesită investiții. Astfel, APL a adus o contribuție în valoare de 26800 lei/MDL.

Cetățenii la fel, s-au implicat activ: cu transport, unelte, muncă fizică, pauză de cafea.

Locuitorii sunt încurajați de rezultate și vor să continue restaurarea nu numai a fântânilor publice rămase, dar și a izvoarelor.

„Astfel de activități consolidează comunitatea, contribuie la dezvoltarea comunicării la un alt nivel. Petrecând mai mult timp împreună apare dorința de a participa în rezolvarea problemelor satului, fără să așteptăm să vină cineva să facă pentru noi”. – Petru Marcov, liderul grupului de inițiativă.

Locuitorii sunt încurajați de rezultate și vor să continue restaurarea nu numai a puțurilor rămase, dar și a izvoarelor.

„Suntem bucuroși de cooperarea cu grupul de inițiativă și suntem deschiși să discutăm noi propuneri pentru îmbunătățirea nivelului de trai din Joltai”. – Ilia Coșulinschii, primarul s. Joltai.

Aceste rezultate dau dovadă nu numai de o implicare activă în viața comunitară susținută de APL, dar și că atunci când este dorință de a activa, condițiile dificile nu este un obstacol.

Inițiativa comunitară din satul Joltai, rn. Comrat face parte din programul „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova – MEM PLUS” implementat de Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) în parteneriat cu WSOS/GLC, NW Ohio SUA cu sprijin financiar din partea Departamentului de Stat al SUA.

n 196