„Implicarea tinerilor este un element important al bunei guvernări”: mesajul-cheie al instruirii on-line, desfășurată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”



„Implicarea tinerilor este un element foarte important în procesul de asigurare a bunei guvernări” – aceasta a fost unul dintre mesajele-cheie ale instruirii on-line, care s-a desfășurat, la 12 iunie 2020, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

La instruirea desfășurată în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” au participat 75 de tineri și tinere din mai multe localități ale raioanelor Anenii Noi, Călărași și Strășeni, implicate în proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, precum și reprezentanți ai administrațiilor publice locale – primari și primare, consilieri locali, lucrători de tineret, directori ai centrelor de tineret etc.

Proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Subiectele discutate în cadrul reuniunii on-line de vineri au vizat participarea tinerilor la procesele decizionale pentru asigurarea unei bune guvernări, acestea fiind abordate și din perspectiva stării de urgență în sănătate publică.

„Tinerii sunt o resursă enormă pe care o mai aveți în localități”, astfel s-a adresat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, reprezentanților administrațiilor publice locale prezenți la instruire, iar pe tinere și tineri i-a îndemnat să devină un grup activ în comunitățile lor, pe care „să-i molipsească” și pe ceilalți cu energia și ideile lor.

Vocea tinerilor din Bravicea, Pănășești, Zubrești și alte localități din raioanele participante la proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” a fost exprimată de câțiva tineri și tinere, care și-au manifestat interesul de a participa în procesul de elaborare a bugetelor locale la etapa formării lor. În acest context, organizatorii evenimentului au îndemnat autoritățile locale să dea dovadă de deschidere în pregătirea informației necesare la acest capitol într-un limbaj simplu și accesibil tinerilor, oferind astfel posibilitatea ca tinerii și tinerele să înțeleagă acest proces complex de bugetare și să vină cu propuneri adecvate.

„Autoritățile trebuie să fie mai receptive la ideile și inițiativele tinerilor și la fel de important este să ne asculte”, afirmă tânărul Cătălin Roșca.

Directoarea Centrului Raional de Tineret din Strășeni, Alina Darangiu, a menționat că „tinerii trebuie să fie abordați de către adulți ca personalități gata să se implice în dezvoltarea localităților”, relevând în context câteva soluții pentru asigurarea participării tinerilor la procesele decizionale: informarea și colaborarea.

Totodată, a amintit o altă participantă la instruire, Daniela Frunză, „mai există o metodă prin care tinerii se pot implica, și anume prin faptul că în multe raioane activează Fonduri pentru Tineri care pot oferi finanțări pentru tineri și pentru consiliile locale de tineret”.

Astfel, în cadrul acestei serii de instruiri on-line, la solicitarea participanților la sesiunile precedente, a anunțat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis", Liliana Palihovici, unul dintre atelierele de instruire viitoare va fi consacrat elaborării de proiecte cu finanțare europeană, la care pot participa deopotrivă reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ONG-urilor și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.

În intervenția sa la instruirea on-line de vineri, primarul satului Sipoteni, Călărași, Vasile Rață, a prezentat succint exemplul pozitiv al parteneriatului dintre administrația locală, asociațiile de băștinași și tinerii din localitate în demersul reușit de obținere de către comunitatea locală a titlului de Capitală a Tineretului în anul 2020. „Autoritățile publice locale, dacă nu investesc în tineri, degeaba se laudă cu proiecte mari de infrastructură”, a subliniat primarul.

Maria Manoli, Primara satului Zubrești, Strășeni, i-a îndemnat pe tineri să fie „mai gălăgioși, mai implicați în activități”, arătând disponibilitatea adulților de a oferi sprijin ideilor și inițiativelor tinerilor.

În sesiunea de concluzii și mesaje finale a acestei instruiri on-line, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis", Liliana Palihovici, a remarcat faptul că „cetățenii, inclusiv tinerii, sunt controlorul public”, iar buna guvernare depinde atât de faptul cât de vocali și implicați sunt tinerii, cât și de angajamentul comunităților locale pentru a susține inițiativele tinerilor.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală" și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety