"Parteneriatul WiSDOM - TohaTeen Hub" - sursă pentru identificarea soluțiilor de gestionare a deșeurilor în com. Tohatin



1

La data de 04.04.2020 reprezentanți ai AO WiSDOM, împreună cu membri ai Tohateen Hub s-au întrunit online într-un webinar cu tema: "Parteneriatul WiSDOM - TohaTeen Hub" - sursă pentru identificarea soluțiilor de gestionare a deșeurilor în com. Tohatin". Scopul acestui webinar a fost de a iniția o platformă de dialog, de a împărtăși experiența în implementarea proiectelor la nivel local și de a identifica anumite viziuni comune privind gestionarea deșeurilor în comuna Tohatin și, în mod special, a deșeurilor organice. 

Ideea acestui webinar a fost generată de necesitatea implementării mai multor activități demonstraționale și de conștientizare în comuna Tohatin în cadrul proiectului “Gestionarea cost-eficientă și prietenoasă climei a deșeurilor organice”, care este realizat de Asociația WiSDOM în parteneriat cu AO Ecotox în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

Webinarul a fost moderat de Tatiana Cebotari, specialist în comunicare al asociației WiSDOM. Evenimentul a început cu o scurtă prezentare a participanților: Nicoleta Damian (director executiv, TohaTeen Hub și CIR Pro Bono), Marina Daniliuc (voluntar, responsabil Eco Club TohaTeen Hub), Nadejda Andreev (președintele AO WiSDOM), Tatiana Cebotari (specialist comunicare, asistent de proiect), Alina Andreev (voluntar, fotograf, AO WiSDOM). 

Inițial, Nicoleta Damian a realizat o trecere în revistă a principalelor activități ale Centrului de Informare și Resurse “Pro Bono” și Toha Teen Hub - centrul de tineret din comuna Tohatin. În cei trei ani de activitate, CIR a reușit să realizeze foarte multe - 16  proiecte în domeniul drepturilor omului, participare civică, dezvoltării abilităților digitale și creative ale tinerilor, implicând un număr foarte mare de organizații de tineret, bazându-și activitatea nu doar prin apeluri de granturi, ci și prin crowfunding și diverse donații etc. Marina Daniliuc, voluntară la TohaTeen Hub a relatat că domeniul de gestionare a deșeurilor este unul de interes prioritar pentru comuna Tohatin, în special ceea ce ține de sortarea deșeurilor. Consideră că identificarea unui teren pentru compostarea deșeurilor organice, care ar contribui și la restaurarea terenurilor degradate, ar reprezenta o soluție eficientă pentru comunitate.

Screenshot 20200406 220050 Slides

Nadejda Andreev a prezentat activitățile principale ale asociaței WiSDOM:  egalitatea de gen în vederea utilizării durabile a resurselor, acțiuni practice pentru climă și mediu, colaborarea cu APL/instituții educaționale și alte ONG-uri.

Au fost mai apoi prezentate și grupurile principale de activități din cadrul proiectului “Soluții cost eficiente și prietenoase climei de gestionare a deșeurilor organice”: 

  • demonstraționale (crearea unor modele demonstraționale de gestionare a deșeurilor organice la nivel de instituție publică și gospodărie individuală)
  • de conștientizare (ateliere de lucru, ghid, materiale, video instrucțional privind gestionarea durabilă  a deșeurilor organice, emisiuni radio/video, expoziție foto, articol științific, diseminarea rezultatelor pe social media).

S-a evidențiat faptul că principalele platforme de colaborare dintre AO WiSDOM și TohaTeen Hub ar fi activitățile: expoziția foto, selectarea unor studii de caz din comuna Tohatin pentru realizarea filmulețului instrucțional de gestionare a deșeurilor organice și diseminarea rezultatelor pe social media. 

Alina Andreev, voluntara AO WISDOM, o tânără fotografă, a vorbit despre experiența proprie în domeniul fotografiei, prezentând câteva lucrări, și a relatat că abordează fotografia fashion/beauty, care are ca scop promovarea brandurilor.

Screenshot 20200406 220611 SlidesÎnsă în cadrul proiectului implementat de AO WiSDOM, Alina și-ar dori să combine fotografia fashion cu ideea de a fi prietenos climei și a prezentat câteva exemple de fotografii concept. Consideră că un asemenea proiect foto ar avea un impact major asupra atitudinii oamenilor față de mediu, asupra implicării comunității în valorificarea deșeurilor. 

În viziunea ei, fotografia Eco-Fashion vine să sensibilizeze, să promoveze un mod de viață curat, sustenabil și sănătos. Vorbind despre condițiile de participare și criteriile de selecție a modelelor, Alina a menționat că nu este în căutare de modele profesioniste, ea va ghida participanții pe parcursul sesiunii foto și în alegerea outfit-urilor acestora. "Ceea ce contează pentru mine, ca fotograf în acest proiect, este, în primul rând,  viziunea modelului vis a vis de tot ceea ce înseamnă ecologie și mediu, adică să fie persoane care își doresc să schimbe viitorul într-unul mai bun. Al doilea criteriu este expresivitatea persoanei, nu anumite standarde de frumusețe" a conchis Alina. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea semnării unui Acord parental pentru participanții sub vârsta de 18 ani. 

Membrii organizațiilor WiSDOM și TohaTeen Hub au vorbit și despre posibilitatea de colaborare viitoare în cadrul altor proiecte, inclusiv proiectul CRoCuS, precum și elaborarea noilor propuneri de proiecte care ar putea contribui la creșterea conștientizării, transferului de cunoștințe către comunități și îmbunătățirea sistemului de salubrizare în comuna Tohatin și alte comunități din Moldova.  

Articol adaugat de: Cebotari Tatiana
Alte articole de la acest autor: