Un grup de tineri din raionul Cantemir au devenit promotori ai campaniilor de advocacy în regiune



În luna octombrie – noiembrie 2019, tinerii din raionul Cantemir s-au implicat în proiectul “Advocacy pentru participarea tinerilor din zonele rurale la soluționarea unei probleme”. Ei au elaborat două campanii de advocacy, au avut întâlniri cu diferiți subiecți, au implementat tehnicile și strategiile campaniilor de advocacy însușite anterior și au cautăt soluții pentru rezolvarea problemelor identificate.

78354419 1139294166512338 5349130425681838080 n

Prima campanie de advocacy elaborată se referă la crearea unui centru de tineret în raionul Cantemir. Așa cum există în alte raioane, participanții declară că nevoile în continuă schimbare ale tinerilor și necesitatea de a oferi un spațiu organizat pentru a-și pune în practică ideile sunt imboldul care-i determină să facă această campanie.

La discuția cu Primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, a menționat că părerea tinerilor este importantă, motiv pentru care ideile acestora vor fi incluse în Programul de Dezvoltare a orașului Cantemir. Împreună au convenit ca tinerii să formeze un grup de inițiativă care va promova activ inițiativele comunitare locale și implicarea cetăţenilor în problemele comunitare.

A doua campanie de advocacy se referă la problema animalelor fără adăpost. Identificarea soluțiilor sustenabile și implicarea autorităților publice locale este primordială. Tinerii propun un program de sterilizare a animalelor și crearea unui azil pentru întreținerea acestora.

O altă activitate desfășurată, a constat în repartizarea broșurilor de informare despre necesitatea dezvoltării campaniilor de advocacy în regiune, dar și prezentarea acestui proiect: realizarea și implementarea activităților sale în raionul Cantemir.

“Participarea noastră în cadrul acestui proiect ne ajută la dezvoltarea personală, iar implicarea ne ajută la contribuim la soluționarea unei probleme “grave” întâlnite în rândul tinerilor. Rugăm autoritățile publice locale să asculte tinerii și să le vină în ajutor”, a menționat tânăra Gabriela Costiv, din satul Cîrpești, raionul Cantemir.

Diaconu Valeria, tânără participantă din satul Porumbești, raionul Cantemir, spune că prin intermediul acestui proiect se încearcă a se schimba multe probleme în zonele rurale, pentru că tinerii își doresc oportunitatea de a-și expune părerile și prezenta problemele tineretului.

Informăm că o campanie de advocacy presupune sensibilizarea populației și implicarea ei în acțiuni de interes comun, lucrul cu autoritățile locale în vederea îmbunătățirii sistematice a vieții și este derulatã de activiști, în cazul proiectului nostru – 15 liceeni curioși și curajoși ghidați de organizația noastră.

În următoarea perioadă, tinerii vor participa la ședința Consiliului raional Cantemir, unde vor prezenta consilierilor raionali campaniile de advocacy pregătite în ultimele două luni.

Proiectul “Advocacy pentru participarea tinerilor din zonele rurale la soluționarea unei probleme” este implementat în cadrul Programului de de mini–granturi 2019 „Tinerii Transformă Țara’”, lansat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, ca una din activitățile proiectului „Incluziunea tinerilor în politicile publice locale”, ce este implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret, al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Articol adaugat de: Cristina Berlinschii