Actiune de protest cu "NeoJunime"



Asociaţia Obştească "NeoJunime" a protestat joi, 8 iulie în faţa Procuraturii Generale RM. Scopul acţiunii de protest a fost:

"IMPLICAREA PROCURATURII GENERALE ÎN STOPAREA DEZASTRULUI ECOLOGIC DIN CARIERA VARTA".

Considerăm că înhumarea nămolului poluat în cariera "Vatra" este o crimă ecologică.

Primăria mun. Chişinău, fiind beneficiarul lucrărilor şi Ministerul Mediului RM au permis o gravă încălcare a normelor de protecţie a mediului înconjurător. Municipalitatea desfăşoară lucrările în zona parcului "Valea Morilor" fără un aviz pozitiv din partea autorităţilor abilitate de avizare.  Mai mult, Agenţia de Stat pentru Geologie şi Resurse Minerale: ... "nu admite depozitarea mîlului în cariera de călcar "Vatra", dat fiind faptul că stratul acvifer din care se captează apa potabilă pentru alimentarea mun. Chişinău (priza de apă Ghidighici), se află aproape de suprafaţa fundului carierei (2-3 m) şi nu este protejat de poluare cu substanţe nocive, care le conţine mîlul. Calcarul din cariera "Vatra" este foarte tare fisurat ceea ce contribuie la pătrunderea directă a substanţelor nocive în orizontul acvifer".

Cu toţii ne aflăm în pragul unui dezastru ecologic de proporţii!!!

Facem apel la toate Asociaţiile Obşteşti de mediu şi nu numai, precum şi întregii societăţi civile, căreia îi pasă, să se alăture cauzei!

Accesând următoarele link-uri, puteţi afla ce s-a scris în presă vis-a-vis de acţiunea noastră.

P.S.  Ţin să precizezi, că au fost informate cele mai de "top" TV, agenţii, ziare, însă au venit doar "vocea basarabiei", "infotag", "novoie vremea" şi "curaj.net". Vă mulţumim!

Cu deosebit respect,

Erica Zucec

neojunime@gmail.com