Hyde Park e contra ultimei intervenţii a Guvernului RM la CEDO!Articol adaugat de: Parascovia Topada

Am citit cu îngrijorare comunicatul recent al Ministerului Justiţiei de la Chişinău precum că guvernul Republicii Moldova, prin agentul său la CEDO, s-a solidarizat cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă.

Credem că acest demers trădează exclusiv interesele populiste electorale ale premierului şi ministrului Justiţiei, complicitatea coaliţiei de guvernare şi a întregii clase politice la acest act de sacrificare conştientă a drepturilor fundamentale ale omului în interes politic de moment.

Constatăm cu îngrijorare că în statul nostru, declarat laic şi de drept, religia devine tot mai des teren pentru speculaţii politice şi proiecte electorale periculoase. După ce regimul comunist, altă dată ateu fervent şi violent, în ultimii opt ani de guvernare a practicat o habotnicie deşănţată şi agresivă, storcătoare de bani şi de voturi din enoriaşii creduli, manipulaţi, a urmat iniţiativa de referendum în chestiunea predării cu forţa în şcoli a unei singure confesiuni egalizatoare şi discriminatoare, proiect evident politic, pentru că Valeriu Pasat face în acelaşi timp campanie electorală ilegală. Acum Ministerul Justiţiei vine cu acest demers la CEDO, prin care cere să fie lăsat la discreţia autorităţilor naţionale libertatea cetăţenilor necredinţioşi sau de alte religii de a nu fi agresaţi în sala de clasă cu simboluri religioase străine. Acum înţelegem, dar nu putem accepta, că, în loc să ia atitudine, să ceară cultului creştin-ortodox de rit vechi respectarea legii şi să nu se implice în politică, ministrul Justiţiei încearcă să concureze în declaraţii politice populiste cu fostul ministru al Apărării şi director al serviciilor secrete.

Credem că aceste jocuri meschine sunt periculoase pentru democraţie, pun în pericol caracterul laic al statului şi al învăţămîntului public. Cerem societăţii civile autohtone şi internaţionale să ia atitudine fermă. Ne exprimăm încrederea că judecătorii CEDO, care se vor întruni azi în marea cameră pentru re-examinarea acelui caz, vor păstra în vigoare hotărîrea iniţială, şi vor obliga Italia, precum şi pe celelalte state-semnatare ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, să păstreze neutralitatea confesional-politică în şcolile de stat.

Anatol Hristea-Stan,

preşedinte HP

telegram