Legislaţia din domeniul neguvernamental va fi îmbunătăţită



La iniţiativa Ministerului Justiţiei, legislaţia din domeniul neguvernamental va fi analizată, iar concluziile vor fi reunite în propuneri de amendare a legislaţiei care vizează acest sector. În acest sens, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a semnat ieri, 24 iunie, Memorandumul de înţelegere cu Centrul European de Drept Necomercial pentru realizarea reformelor legislative din domeniul organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova.

„Abordarea pe care o are Guvernul faţă de societatea civilă este una deosebită, deoarece vedem în sectorul neguvernamental un potenţial enorm, un partener de încredere cu care trebuie să dezvoltăm relaţii durabile. Este un sector ce deţine capacităţi, resurse intelectuale, viziuni inovative şi proaspete”, a comunicat Alexandru Tănase.

Ministrul a subliniat că Guvernul beneficiază din plin de implicarea societăţii civile pe mai multe segmente, reprezentanţii sectorului neguvernamental fiind atraşi în diverse activităţi de implementare a legislaţiei. De asemenea, el a apreciat pozitiv consilierea la diferite nivele în structurile guvernamentale din partea societăţii civile, care ajută Guvernul să fie mai eficient.

În acest context, Alexandru Tănase a comunicat că se simte şi o dinamică cantitativă de dezvoltare a societăţii civile. Astfel, din septembrie 2009 până în prezent, au fost înregistrate 266 de asociaţii obşteşti, în comparaţie cu 149 de asociaţii înregistrate din ianuarie până în septembrie 2009.

De asemenea, nu a existat în acest timp nici o decizie de refuz de înregistrare a partidelor politice. Alexandru Tănase a precizat că restanţele care existau la capitolul operării modificărilor în actele partidelor înregistrate la minister, de asemenea, au fost înlăturate.


UNIMEDIA precizază că acţiunea reprezintă noua etapă de dezvoltare a relaţiei cu societatea civilă, demarată de Ministerul Justiţiei,care vine ca urmare a dinamicii în creştere a interesului societăţii civile pentru viaţa publică. Memorandumul include în sine angajamentul de îmbunătăţire şi implementare a Legii privind asociaţiile obşteşti, asistenţă şi suport tehnic în promovarea reformelor legislative în domeniul neguvernamental, recomandări referitor la legislaţia din sfera organizaţiilor non-guvernamentale la nivel european şi internaţional şi un şir de activităţi de formare a abilităţilor pentru funcţionarii Ministerului Justiţiei în domenii conexe cu sectorul neguvernamental.


Sursa: UNIMEDIA