ONG-urile de nivel local vor primi certificate de inregistrare tipizate

Incepand cu 4 septembrie 2007 organizatiile neguvernamentale care activeaza la nivel local vor primi gratuit Certificate de inregistrare tipizate similare celor pe care le primesc ONG-urile nationale.

Organizatiile neguvernamentale "locale", care conform statutului desfasoara activitati in cadrul localitatii sau al raionului din care fac parte, sunt inregistrate la primarie sau la Consiliul Raional.

Primind certificate de diferite formate si cu continut diferit deseori, acest certificat de inregistrare necesita confirmari suplimentare de la autoritati la solicitarea finantatorilor, potentialilor parteneri sau a altor organizatii.

Iata de ce Ministerul Justitiei cu suportul Proiectului PNUD "Dezvoltarea Societatii Civile in Republica Moldova" va schimba Certificatele de inregistrare, care vor fi repartizate centralizat la serviciile din cadrul consiliilor raionale care se ocupa de inregistrarea ONG-urilor "locale", care la rindul lor le vor transmite la nivel de primarii.

Organizatiile neguvernamentale care au certificate de tip vechi le vor putea schimba gratuit, fara a prezenta careva acte suplimentare, in mod voluntar.

Ca sa le usureze lucrul functionarilor care elibereaza Certificatele de inregistrare, Proiectul PNUD va elabora si un soft de tiparire a lor.

"Elaborarea Certificatelor de tip nou este un prim pas spre crearea sub-sistemului informatic "Registrul ONG-urilor in Republica Moldova", sustine Vlad Melnic, managerul Proiectului PNUD "Dezvoltarea Societatii Civile in Republica Moldova".

Proiectul este sustinut de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Fundatia Soros-Moldova.

***

Pentru contact: Vlad Melnic, manager de proiect, tel. 92 13 39; GSM: 0 699 81199.

***

PNUD este reteaua globala a Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, care promoveaza schimbarea si conecteaza tarile la surse de cunostinte, experienta si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiasca o viata mai buna. Prezent in 166 de tari, PNUD conlucreaza cu ele in identificarea solutiilor proprii pentru realizarea sarcinilor de dezvoltare la nivel global si national. In timp ce tarile isi dezvolta capacitatile locale, ele beneficiaza de experienta expertilor PNUD si partenerilor sai.