Reprezentanții societății civile, solidari cu părinții lui Ilie Cazac, acuză Rusia de complicitate cu separatiștii transnistreni



Mai multe organizaţii obşteşti au pichetat astăzi sediul Ambasadei Rusiei de la Chişinău, în semn de susţinere pentru părinţii lui Ilie Cazac aflaţi acolo în a şasea zi de grevă a foamei în semn de protest faţă de refuzul diplomaţilor ruşi de a interveni pe lîngă autorităţile separatiste de la Tiraspol pentru eliberarea fiului lor. Membrii acestor organizaţii acuză Federaţia Rusă de complicitate cu autorităţile separatiste de la Tiraspol, care nu permit părinţilor să-şi vadă fiul şi îngrădesc accesul acestuia la un avocat şi asistenţă medicală. 

Unul dintre participanţii la acţiunea de pichetare, juristul de la Institutul pentru Drepturile Omului, Ion Guzun este de părere că lipsa de reacţie a Federaţiei Ruse faţă de revendicarea părinţilor lui Ilie Cazac are o tălmăcire deloc măgulitoare. 

Ion Guzun: “Asta înseamnă aroganţă şi complicitate. Rusia, împreună cu Moldova poartă responsabilitate pentru ceea ce se întîmplă acolo. Este formatul 5+2, Rusia este mediator,  trebuie să facă ceva ca Ilie Cazac şi alte persoane arestate ilegal să fie eliberate. “

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei “Promo Lex”, se declară, la rîndul său, extrem de îngrijorat de lipsa oricăror semne de viaţă din partea tănărului aflat în detenţia serviciilor speciale transnistrene:

Ion Manole: “În cazul lui Vardanean, am văzut că chiar şi în condiţiile unui regim criminal se poate să aflăm cite ceva despre oamenii arestaţi. În cazul lui Ilie, nimeni nu l-a văzut din momentul arestării. Ori este într-o stare gravă după tortură, ori, doamne fereşte… “

Reprezentanţii societăţii civile, solidarizaţi cu părinţii tînărului arestat, sunt convinşi că Ambasada Rusiei de la Chişinău este în măsură să influenţeze autorităţile separatiste de la Tiraspol. Anterior, ambasadorul Valerii Kuzmin a declarat că nu se poate implica şi le-a sugerat părinţilor să se adreseze direct autorităţilor de la Tiraspol.

Ilie Cazacu a fost reţinut în luna martie, fiind acuzat de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Moldovei, formulă pe care a adus-o la cunoştinţa părinţilor lui Ilie Cazac avocata din oficiu. Dacă instanţa îl va găsi vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Sîmbăta trecută, părinţii tânărului au instalat un cort în faţa Ambasadei Rusiei şi au declarat greva foamei până când fiul lor nu va fi repus în libertate.

Astăzi mama lui Cazacu, Stela Surchicean, ne-a spus că se simte tot mai rău, dar este decisă să nu cedeze: “Mă doare stomacul şi coloana vertebrală. Dar mă ţin pentru că nu cred că fiului meu îi este mai uşor acolo unde este.”

In aprilie, cu cîteva săptămâni după arestarea lui Ilie Cazac, jurnalistul independent din Tiraspol Ernest Vardanean a fost retinut de serviciile speciale transnistrene sub acuzaţia din înaltă trădare. După o lună de detenţie, Vardanean şi-a recunoscut vina într-o apariţie televizată, însă rudele sale spun că pretinsa mărturie a fost făcută sub presiune. Despre Ilie Cazac nu se ştie nimic, iar părinţii spun că se tem că n-ar mai fi în viaţă, chiar dacă pachetele pe care i le trimit în puşcărie nu se întorc înapoi.

În ciuda mai multor demersuri ale unor guverne occidentale şi organizaţii internaţionale, ambii tineri continuă să se afle în arest. Procuratura din Tighina a pornit dosare penale pe faptul reţenerii ilegale a celor doi, iar asociaţia “Promo-Lex” a trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului petiţii din partea familiilor lui Vardanean şi Cazac.

http://www.europalibera.org