Patru ONG-uri de la Chişinău se solidarizează cu familia lui Ilie Cazac



Asociaţiile nonguvernamentale „Promo-Lex”, „Hyde Park” Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) şi Centrul „Memoria” au pichetat joi, 17 iunie, Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău, în semn de solidaritate cu soţii Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii, care de sâmbătă, 12 mai, ţin greva foamei în faţa misiunii diplomatice. Părinţii lui Ilie Cazac, arestat de serviciile de forţă transnistrene pentru înaltă trădare de stat, cer Federaţiei Ruse să se implice în acest caz şi să contribuie la eliberarea tânărului, despre care familia nu mai ştie nimic din luna martie. 

Federaţia Rusă este mediator în formatul de negocieri 5+2. Aroganţa şi pasivitatea pe care o manifestă faţă de cazul Cazac, dar şi faţă e cazul jurnalistului Ernest Vardanyan şi de alte persoane reţinute ilegal, maltratate şi torturate de regimul de la Tiraspol, o face complice la această crimă, a declarat Ion Guzun, coordonator de proiect în cadrul IDOM. 

Ghenadie Brega, membru al Asociaţiei „Hyde Park”, a declarat că autorităţile de la Tiraspol l-au sechestrat pe Ilie Cazac, iar unica autoritate care poate să circule nestingherit în acea regiune şi care, de fapt, are 100% de control asupra Transnistriei este Federaţia Rusă şi ea trebuie să influenţeze autorităţile de de la Tiraspol să fie respectate drepturile omului în regiune. 

Există bănuiala că Ilie Cazac este torturat sau, Doamne fereşte, acesta ar putea fi mort, iar tăcerea Moscovei este încă o confirmare a acestui fapt, a spus preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole. 

Familia lui Ilie Cazac este supusă presiunilor şi ameninţărilor din partea autorităţilor transnistrene. Fratele lui Ilie, Oleg Surchicean, spune a fost reţinut de câteva ori de miliţia de la Bender. Părinţii tânărului se află deja în a şasea zi de grevă a foamei. Mama lui Ilie, nu mai iese din cortul montat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse. Femeia se simte foarte rău, are hipertensiune şi dureri stomacale şi de cap. În această dimineaţă a fost consultată de o echipă de la Urgenţă. 

Şoţii Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii spun că nu-şi doresc altceva decât să-şi vadă fiul viu. Ei cred că Ilie trebuie să fie judecat de autorităţile constituţionale de la Chişinău pentru că este cetăţean al Republicii Moldova.

 

http://www.info-prim.md