Testarea votului direct si secret pentru persoanele cu disabilitati de vedere



SOM_1.06.2010_copyV-ati pus vre-odata intrebarea care este modalitatea prin care isi exercita votul persoanele cu disabilitati de vedere?

- art. 54 (1) din Codul Electoral din Republica Moldova:

<...Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, membrilor reprezentanţi ai concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale.

Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare...>

Dar este oare acesta modalitate satisfacatoare?

Constitutia Republicii Moldova stipuleaza prin art. 38 (1) Vointa poporului constituie baza puterii de stat. Aceasta vointa se exprima prin alegeri libere, care au loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

..sufragiu universal, egal, direct, secret si liber exprimat...

Asigura oare statul astfel de conditii pentru exercitarea dreptuirlor grupurilor marginalizate?

Proiectul Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor nevazatoare in actul decizional din Republica Moldova si Romania prin vot direct si secret, implementat in parteneriat de Reprezentanta Asociatiei Obstesti HILFSWERK Austria in Moldova si Centrul Euroregional pentru Democratie din Timisoara, finantat de UNDP Moldova din sursele oferite de Guvernul Romaniei, isi propune sa analizeze, sa dezbata public, sa identifice si sa promoveze modalitatile de vot egal, direct, secret si liber exprimat pentru persoanele cu disabiliati de vedere. Parteneri de implementare si organizatii preidentificate si reprezentative pentru grupul tinta sunt: Societatea Orbilor din Republica Moldova si Asociatia Nevazatarilor din Romania - Filiala Interjudeteana Bihor si Salaj.

La 1 iunie 2010 la Chisinau si-a desfasurat lucrarile Congresul al XIV-lea al Societatii Orbilor din Republica Moldova. In cadrul acestui eveniment, pentru prima data in istoria moderna a Republicii Moldova a fost testat votul direct si secret pentru persoanele cu disabilitati de vedere. Pentru alegerea vice-presedintilor Societatii Orbilor au fost utilizate buletine speciale, care aveau mai multe grade de protectie:

* editate pe hartie galbena;

* srift marit al caracterelor;

* informatie dublata in alfabetul Braille;

* suplimentar pe fiecare buletin a fost aplicata stampila Societatii Orbilor din Republica Moldova.

 

Mai multe informatii de la acest eveniment puteti gasi pe pagina web a Reprezentantei Asociatiei Obstesti HILFSWERK Austria in Moldova.