Noua Lege cu privire la Tineret îşi croieşte drumul spre Legislativ pentru a patra oară



Ministerul Tineretului şi Sportului, în colaborare cu societatea civilă, au elaborat proiectul preliminar al Noii Legi cu privire la Tineret, care va viza interesele tinerilor şi va fi ajustată la standardele europene. Pentru prima dată, iniţiativa de modificare a legii în vigoare a apărut în 2003, dar până în prezent, proiectele de modificare a acesteia nu au fost aprobate de către Legislativ.

Pentru a aproba varianta finală a proiectului de lege, Consiliul Naţional al Tinerilor din Moldova organizează dezbateri publice la nivel regional, în cadrul cărora reprezentanţii consiliilor raionale de tineret, dar şi membrii unor asociaţiii obşteşti de tineret îşi pot expune părerea referitor la proiectul de lege. Zilele acestea au avut loc dezbateri şi cu participarea partidelor politice şi a organizaţiilor de tineret din cadrul acestora.

Varianta preliminară a legii propune ca "tânăr" să fi numită persoana de la 14 la 35 de ani, în comparaţie cu limita de la 16 la 30 din legea în vigoare. O altă schimbare este şi reglementarea activităţilor, statutului asociaţiilor obşteşti, a consiliilor raionale de tineret, care, în opinia reprezentanţilor Parlamentului Tinerilor au fost limitate până acum.

Neschimbat rămâne procentul din bugetul de stat, alocat pentru politicile de tineret - 3 la sută. "N-am simţit până acum ce înseamnă acest procent, cât revin fiecărui raion sau fiecărui tânăr din ţară. Am trimis nenumărate cereri conducerii, dar nu s-a finanţat nici un proiect în satul nostru", a spus Gheorghe Borbos, reprezentant al Consiliului de Tineri din Străşeni.

"Acest act normativ va viza interesele tinerilor, va fi mai puţin declarativ şi va fi ajustat la tendinţele europene actuale", a declarat Ion Ceban, ministrul Tineretului şi Sportului.

UNIMEDIA precizează că aceasta este ultima dezbatere publică, după care proiectul va fi prezentat la expertiza juridică şi economică. Proiectul noii lege conţine doar 30 la sutădin textul celei vechi. Legea cu privire la Tineret a fost adoptată în 1999 şi aceasta este a patra tentativă de a o modifica.

Sursa: UNIMEDIA