RCTV "Memoria" în cadrul Conferinţei "Right to Health and Rehabilitation"



În perioada 18 – 21 Mai 2010, la Copenhaga (Danemarca), 2 membri ai Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria ” au participat la cea de-a X-a Conferinţă anuală a Reţelei Europene de Centre pentru Tratamentul şi Reabilitare a Victimelor Torturii, cu tema "Right to Health and Rehabilitation" (Dreptul la sănătate şi reabilitare).

Reţeaua Europeană de Centre pentru Reabilitare a Supravieţuitorilor Torturii a fost creată în 2003 ca o parte distinsă din mişcarea internaţională de asistenţă şi reabilitare a victimelor torturii, care a început la Copenhaga în 1978.Actualmente, cele cca 100 de centre şi programe din diferite ţări europene oferă asistenţă atât supravieţuitorilor dintre solicitanţii de azil şi refugiaţii ajunşi în ţările-gazdă, cât şi victimelor regimurilor trecute sau actuale din ţările lor de origine, cărora le-au fost încălcate cele mai elementare drepturi.

Având în vedere evoluţiile politice din Europa din ultimele decenii, în special, căderea regimurilor totalitare şi a imperiului sovietic, precum şi extinderea Uniunii Europene, a apărut o necesitate stringentă de cooperare, de schimb de experienţă între diferite organizaţii şi centre, care oferă sprijin victimelor torturii, precum şi iniţierea de acţiuni comune pentru a depăşi noile provocări la nivel internaţional.

La cea de-a X-a Conferinţă anuală, desfăşurată la Copenhaga (Danemarca), au participat peste 80 de reprezentanţi din diferite ţări europene: Italia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Norvegia, România, etc., precum şi din spaţiul ex-sovietic: Moldova, Rusia şi Georgia.

Evenimentul a permis posibilitatea de a întruni profesionişti de nivel internaţional, care lucrează cu supravieţuitori ai torturii, pentru a identifica problemele comune şi a împărtăşi experienţele acumulate, pentru diseminarea celor mai bune practici din domeniu, care au fost implementate pe plan local şi de a discuta soluţii şi acţiuni concrete pentru viitor.

Conferinţa a fost structurată pe 5 grupuri de lucru, ale căror discuţii au fost axate pe:

  1. Evaluare şi Documentare (coordonator: Camelia Doru, ICAR Foundation, România);
  2. Advocacy (coordonator: Leanne Macmillan, Medical Foundation for the Care of Victims of Torture, UK);
  3. Cercetare (coordonator: Nimisha Patel, Medical Foundation for the Care of Victims of Torture, UK);
  4. Fundraising (coordonator: Jan Schaart, ARQ Foundation, Olanda);
  5. Activitate Clinică (coordonator: Peter Brigham, Centrul de Reabilitare pentru Supravieţuitorii Torturii şi Refugiaţilor Traumatizaţi, Danemarca).

Amintim că Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria” (RCTV “Memoria”) este o organizaţie non–guvernamentală, primul şi unicul centru de reabilitare a victimelor torturii şi a tratamentelor inumane sau/şi degradante din Republica Moldova, fiind recunoscut la nivel internaţional ca o echipa profesionistă şi membru activ în:

  1. Reţeaua Europeană de Centre şi Programe de Reabilitare a Victimelor Torturii (http://www.european-network.org).
  2. Reţeaua Internaţională de Centre şi Programe de Reabilitare a Victimelor Torturii, dirijată de Consiliul Internaţional de Reabilitare a Victimelor Torturii, IRCT (www.irct.org).

Obiectivele RCTV “Memoria” sunt:

-          Acordarea asistenţei medico-sociale şi legale gratuite victimelor torturii şi membrilor familiilor lor pentru asigurarea dreptului victimelor la servicii medicale şi compensaţii;

-          Restabilirea integrităţii, reputaţiei şi respectului faţă de sine a supravieţuitorilor torturii;

-          Ameliorarea stării sănătăţii şi a calităţii vieţii persoanelor asistate cu oferirea suportului la re-integrarea lor în societate;

-          Crearea unui model de servicii de reabilitare pentru victimele torturii şi altor categorii de persoane cu nevoi speciale;

-          Prevenirea torturii şi dezvoltarea colaborării cu alte organizaţii şi persoane implicate în domenii apropiate.

 

Participarea noastră la acest eveniment a fost posibilă cu suportul financiar al Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, în cadrul Proiectului „Reabilitarea Victimelor Torturii din Moldova”, care a demarat la 1 aprilie 2010.

De asemenea, RCTV “Memoria” aduce mulţumiri reprezentanţei ICNUR în Moldova pentru suportul acordat şi Centrelor de reabilitare care au găzduit evenimentul: Private Treatment Center for Traumatized Refugees, Asylum Seekers and their Families, OASIS (www.oasis-rehab.dk) şi Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims, RCT (www.uk.rct.dk).

Experienţa acumulată la acest eveniment este un pas înainte pentru echipa RCTV „Memoria”, care are intenţia să fie gazda Conferinţei anuale a Reţelei Europene în 2012.

 

Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta:

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria" (RCTV - "Memoria")

Str. Frumoasa 26/2, Chişinău, MD-2009, Republica Moldova  

Tel:+ (373 22) 72 49 33; + (373 22) 28 73 49; Email: memoria@mdl.net;

www.memoria.md

Articol adaugat de: Daniela Frantujan