Practici bune la Slobozia Mare



altCentrul de Consultanta Ecologica din or.Cahul, in parteneriat cu primaria s.Slobozia Mare, cu sprijinul UNDP/GEP, a lansat in noiembrie 2009, proiectul ,,Reducerea surselor de poluare a apei in bazinul riului Prut prin promovarea si implementarea Bunelor Practici Agricole”

Scopul acestui proiect este de a reduce poluarea apei, in special poluare organica difuza in bazinul riului Prut, prin prmovara Bunelor Practici Agricole, implementarea masurilor demonstratve si sprijinirea comunitatii de a intreprinde masurile concrete. Reducerea cit mai mult a suresol difuze de poluare organica a apelor in comunitatea Slobozia mare, prin asigurarea de informatie privind implementarea Bunelor Practici Agricole, precum si contruirea unei platforme de grajd.

In acest moment proiectul se afla in desfasurare, platoforma de stocare si compostare a gunoiului a fost construita in parte de Nord a satului, unde gunoiul va fi compostat si ,intors” controlat in circuitul agricol.

Deseurile organice nevalorificate, aruncate unde se nimereste reprezinta o importanta sursa de poluare a mediului inconjurator si de inrautatirii a sanatatii noastre.Dar prelucrate corect, aceste resurse care exista in gospodariile noastre se pot tansforma in ingrasaminte naturale de cea mai buna calitate, astfel sporind fertilitatea solului si economisind bani.

Initiatorii acestui proiect impreuna cu colaboratorii urmaresc a ne demonstra beneficiile ecologice dar si economice in urma implementarii proiectului.

In acest sens pentru a dovedi eficienta acestor masuri, la gradinita Nr.1 au fost aplasat doua loturi exeprimentale pe care s-au plantat indentic legume, in scop demonstrativ, pe unul din loturile solul fertilizat cu ingrasaminte organice naturale compostate pe platforma de stocare, urmarindu-se imbunatatirea conditiilor de crestere si dezvoltare a plantelor.

Asadar, imbunatatirea managementului deseurilor organice in localitatea nostra, pentru moment-in cadrul proiectului lansat, dar si pe viitor-responsabil si constient, ne vom ridica propriu nivel de trai si a celor din jur din punct de vedere economic si al sanatatii.

 

Chiper Nina/http://ninachiperi.wordpress.com/ 

nina_91x@yahoo.com