Parlamentul va dezbate vineri în prima lectură proiectul de lege cu privire la voluntariat



Proiectul de lege cu privire la voluntariat urmează să fie discutat în şedinţa plenară a Parlamentului de vineri, 28 mai 2010. Dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege în prima lectură, urmează ca acesta să fie ajustat în baza recomandărilor care au fost oferite în cadrul audierilor parlamentare, organizate la 22 aprilie 2010. În calitate de Raportor al proiectului de lege este Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, iar coraportor – Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

Expertiza internaţională asupra acestui proiect de lege este oferită de către Centrul de Drept Necomercial din Budapesta, care a realizat 2 analize ce prezintă experienţa internaţională în domeniul politicilor de voluntariat şi a mecanismelor legislative de motivare a voluntarilor, în special mecanismul de funcţionare a creditelor educaţionale pentru activităţile de voluntariat.

Amintim că proiectul de lege cu priire la voluntariat a fost înregistrat ca iniţiativă legislativă la 07 decembrie 2009, în preajma Zilei Internaţionale a Voluntarilor. După aceasta Guvernul, Comisiile parlamentare şi Direcţiile din cadrul Parlamentului şi-au prezentat avizul la proiectul de lege. În baza acestor avize, proiectul de lege urmează a fi modificat după ce va fi aprobat în prima lectură.

Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat împreună cu Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media va ajusta varianta finală a proiectului de lege în conformitate cu avizele recepţionate.

Activitatea Coaliţiei este susţinută din 2006 de către Fundaţia Soros – Moldova şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.