Autorităţile publice locale şi ONG-urile au fost instruite în formularea proiectelor de dezvoltare regională



Peste 1000 de persoane, care reprezintă autorităţile publice locale şi societatea civilă locală, au participat în perioada 14 - 21 mai curent la seminarele organizate de Agenţiile de Dezvoltare Regională din regiunile nord, centru şi sud pentru a prezenta oportunităţile de finanţare a proiectelor de dezvoltare regională din Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cele 15 seminare desfăşurate în oraşele Republicii Moldova au fost destinate organelor APL de nivelul I şi II, precum şi ONG-urilor din 32 de raioane, care pot aplica în perioada 10 mai – 10 iunie 2010 proiecte de dezvoltare regională. Proiectele vor fi finanţate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională, în valoare de 135,4 mln. lei pentru anul 2010. Autorităţile publice locale sunt invitate să aplice proiecte de dezvoltare regională care corespund obiectivelor de reabilitare a infrastructurii fizice, susţinere a dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale, precum şi de îmbunătăţire a factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice. Proiectele pot fi aplicate de autorităţile publice locale de nivelul I și II variind între 250 mii lei și 100 mln lei, în funcție de domeniu și activitățile preconizate.

Veaceslav Guţuţui, viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, a menţionat că în procesul de aplicare a propunerilor de proiecte sunt încurajate parteneriatele cu implicarea mai multor autorităţi publice locale şi a asociaţiilor obşteşti. Totodată, viceministrul a precizat importanța completării formularului de aplicare în corespundere cu condițiile formulate în Instrucțiunea pentru Utilizatori. Pentru anul 2010 vor fi susţinute proiectele care au un grad avansat de pregătire şi dispun de toate documentele tehnico-economice şi de proiectare necesare demarării proiectelor.

Potrivit apelului lansat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, autorităţile publice locale pot să solicite finanţarea proiectelor care au impact regional şi contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii. Pînă la 10 iunie primăriile şi consiliile pot aplica proiecte de dezvoltare regională, care vor fi evaluate de Consiliile regionale pentru dezvoltare, decizia finală urmînd să fie luată de Consiliul Naţional pentru Coordonare a Dezvoltării Regionale. Lista proiectelor prioritare pentru 2010-2012 vor fi incluse în Documentul Unic de Program și publicat în Monitorul Oficial.

 

Pentru detalii contactaţi:

Diana Nastas, responsabil de comunicare, Direcţia generală dezvoltare regională,

telefon: 20-45-43, e-mail: comunicaremcdr@gmail.com, diana.nastas@mcdr.gov.md