Festivalul “Democraţie prin ochi de copil”



În data de 14 mai 2010 a avut loc Festivalul “Democraţie prin ochi de copil” in Şcoala din satul Izvoare ,r-nul Floreşti. Copii de la mic la mare s-au întrecut in originalitatea cu care au prezentat scenetele despre libertatea de algere si exprimare, au pregatit chiar şi clătite pentru sceneta ce avea loc intr-o cafenea. În concursul Brain Ring cele doua echipe au fost la o diferenţă de un punct de la victorie. Ambele echipe au ştiut pe nota zece drepturile copilului, cîte state membre sunt în Uniunea Europeana şi chiar care sunt funcţiile unui primar. Au descris într-o manieră de invidiat ce trebuie de realizat în localitatea lor ca aceasta să devină una europeană şi au dat dovadă de talent atunci cînd au cîntat despre mamele plecate peste hotare sau au dansat “Ţigancuşa” in semn de toleranţă faţă de etnii.Festivalul a fost organizat ca finalitate al proiectului Formarea unei societăţi deschise cu tineri mai bine informaţi,  implementat in perioada septembrie 2009- martie 2010 în şcoala din s.Izvoare, cu suportul financiar al Ambasadei SUA. În cadrul proiectului au participat peste 25 de elevi care cresc cu un părinte sau cu buneii, şi a căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. Tinerii au avut timp de 6 luni, in fiecare vineri şedinţe de educaţie civică predate de către consultanţii A.O. CAAP.

Pareri despre proiect

Litra Ludmila, elevă în clasa 9-a şi cea care n-a lipsit nici o şedinţă, tot ea a prezentat Festivalul, spune că acest proiect i-a dat experienţă şi cunoştinţe pe care le-a deprins altfel: “Mi-a placut că ne-au predate consultanţi tineri, ei erau gata să facă diverse activităţi care ne erau interesante, filmuleţele pe care le-am văzut despre locurile frumoase din Moldova m-au convins că şi în ţara noastră sunt locuri de vizitat”

Rîmeş Vitalie, elev in clasa a 8-a ne-a spus că acest proiect i-a dat posibilitatea să se descopere pe sine, iar la şedinţele ce au ţinut de drepturile copilului a înţeles ca şi el are dreptul la joaca şi încă multe alte drepturi care cunoscîndu-le il vor ajuta să şi le ceară de la cei din jur.

Profesoara de limba rusă, Vlas Vasiliţa a spus că a văzut cum copii incep să capete alte deprinderi, cei mai timizi parca au “prins aripi” iar unii au declarat că pe viitor se văd voluntari in ONG-uri. “Nu avem alte posibilităţi de instruire, incă puţini copii au internet pentru a se informa, iar după acest proiect văd că copii au devenit mai comunicabili şi mai siguri in ceea ce fac şi spun. Noi avem lecţii de educaţie civică dar nu se compară cu ceea ce aţi făcut voi. Atunci cind predau tineri şi o fac prin diverse jocuri, asta este mai interesant pentru elevi şi parcă mai aproape de ei”. Şi alţi profesori în frunte cu directoarea şcolii ne-au spus că simt o diferenţă pozitivă după acest proiect.

Elevii, ne-au rugat să transmitem profesorilor ca îşi doresc ca în şcoala să fie mai multe cercuri artistice şi de instruire prin diverse activităţi şi că deja le lipsesc şedinţele din fiecare vineri.

Deşi sunt foarte mulţi copii cu părinţii plecaţi peste hotare, în şcoala lipseşte un psiholog.

Diplome pentru cei mai activi

În încheierea festivalului, toţi elevii participanţi în cadrul proiectului au primit diplome de încurajare în cunoaştere. Iar Ansamblul folcloric “Izvoraş” a incheiat manifestarea cu nişte perle folclorice deosebite.


Blog | Iniţiative Democratice