16 mai – Ziua Comemorării Persoanelor Decedate de SIDA



Comemorarea persoanelor decedate de SIDA în a 3-a duminică din mai a devenit deja tradiție pentru mun. Bălți și R. Moldova. Echipa Asociației “Tinerii pentru Dreptul la Viață“, Bălți vede această zi drept oportunitate de menținere a unui dialog continuu cu comunitatea. Or, an de an, Tinerii pentru Dreptul la Viață, Bălți pe lînga tradiționalele acțiuni de informare, organizarea panglicii roșii, aprinderea lumînărilor, lansarea baloanelor (activități specifice Zilei Comemorării), atrage atenția publică spre probleme comunitare de importanță majoră: consumul de droguri de către tineri, HIV și SIDA,  violența și discriminare, acces redus la informații și servicii, etc.

Anul acesta, la 16 mai, în fața Palatului Municipal de Cultură, începînd cu orele 10.00, va fi lansată o acțiune inedită pentru  Republica Moldova – Biblioteca Vie.  Ideea nu este nouă, pornind din Scandinavia, ea a fost împrumutată de mai multe țări, una dintre primele fiind Marea Britanie. Anul trecut mai multe Biblioteci Vii au fost promovate în România și Ukraina.

Această  acțiune își propune să atragă atenția asupra acceptării diversității realității umane: de multe ori, diferențele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, contribuind la generarea de etichete, crearea de prejudecăți, care în cele din urmă duc la discriminare, suspiciune și excludere socială.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – oricine poate împrumuta o carte pentru o perioadă limitată de timp (maxim 30 minute). Există însă două aspecte importante: CĂRȚILE sînt FIINȚE UMANE și intră într-un dialog personal cu cititorul.

În cadrul acțiunii de Comemorare, paralel activității Bibliotecii Vii, la orele 14.00 vor fi premiați învingătorii concursului lansat de desene și mesaje de solidaritate, prezentate cele mai reușite lucrări.

Șirul de evenimente sociale consacrate marcării Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA este organizat cu suport Primăriei mun. Bălți, participarea Centrului pentru Drepturile Copiilor și Tinerilor din Bălți, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ATIS, cu susținerea financiară a Fundației SIDA Est-Vest din resursele GFATM.

 

http://tdvbalti.wordpress.com