Moldova: Drepturile LGBT trebuie să fie respectate după ce marşul pentru egalitate a fost interzis



Amnesty International a condamnat azi decizia Curţii de Apel de a interzice minorităţilor sexuale desfăşurarea unui marş antidiscriminare, din motive ce ţin de „securitate şi îngrijorări morale ale publicului”.

Activiştii pentru drepturile lesbienilor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor planificau să se întrunească duminică la o manifestaţie paşnică în Chişinău şi să ceară perfecţionarea legislaţiei anti-discriminatoare în Moldova.

Primăria de la Chişinău a depus o cerere de a interzice desfăşurarea marşului. Aceasta fiind reacţia autorităţilor la numeroasele petiţii parvenite din partea mai multor asociaţii religioase şi anti-LGBT. Totodată, acestor grupuri le-a fost permisă organizarea unei contramanifestaţii în acceaşi zi..

“Este cu adevărat grotesc să se interzică persoanelor şi grupurilor să desfăşoare marşuri în favoarea egalităţii şi respectării drepturilor omului ” a declarat John Dalhuisen, expertul Amnesty International în discriminari din Europa.

"Între timp, cei ce urmăresc scopul să semene dezbinare şi prejudiciu, le este permis să celebreze restricţia reuşită a libertăţii a altor oameni, întrunindu-se în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău”.

Curtea de Apel din Chişinău a refuzat să permită demonstranţilor pentru egalitate să se întrunească în Piaţa Marii Adunării Naţionale – piaţa principală din Chişinău, unde au loc cele mai importante evenimentele publice.

În schimb, Curtea a permis desfăşurarea manifestaţiei într-un parc izolat, departe de centrul municipiului Chişinău.

GenderDoc-M, asociaţia care a planificat organizarea marşului, urmează să fac un apel la Curtea Supremă de Justiţie.

“Îngrijorările morale ale publicului nu pot fi folosite niciodată pentru a justifica restricţiile asupra libertăţii de expresie a persoanelor LGBT," a menţionat John Dalhuisen.

"Răspunsul corect la ameninţările din partea contramanifestanţilor nu este de a ceda în faţa cerinţelor acestora, dar de a păzi ordinea publică, încât cei care exercită legal dreptul lor la libertatea de expresie să facă asta în securitate şi cu demnitate.”

Amnesty International solicită autorităţilor Primăriei municipiului Chişinău şi autorităţilor moldave, să asigure ca marşul planificat de activiştii pentru drepturile LGBT  pentru data de 2 mai, să se desfăşoare în piaţa principală a municipiului Chişinău, cu toate aranjamentele de securitate necesare.

“De mai mulţi ani, activiştilor LGBT li s-a lezat dreptul de a organiza evenimente publice, ori, dacă le-au desfăşurat, aceştia s-au confruntat cu numeroase perturbări şi violenţe," a menţionat John Dalhuisen.

"Multitudinea de violări groaznice ale drepturilor membrilor LGBT din Moldova trebuie să înceteze. Autorităţile din Republica Moldova au şansa de a stopa aceste încălcări chiar sâmbăta aceasta şi nu trebuie să o rateze.”

Informaţii suplimentare

Potrivit legislaţiei internaţionale pentru drepturile omului libertatea de expresie şi întruniri se extinde către toate grupurile, inclusiv şi către LGBT. Drepturile acestora se muşamalizează, iar viziunile lor sunt şocante şi jignitoare pentru alţi membri ai societăţii.

De asemenea, standardele legislaţiei internaţionale pentru drepturile omului obligă ţările să-i protejeze pe cei ce au scopul de a-şi exercita în mod paşnic drepturile lor la libertatea de exprimare şi de întruniri, de la ameninţări cu violenţă sau perturbări.

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Amnesty International Moldova,  tel: (+373-22) 83-58-08,

e-mail: media@amnesty.md