Eminescu și Veronica – o nouă abordare teatrală



altTeatrul privat pentru tineret „Maestro”, creat în august 2009 de regizorul Dumitru Mircea, a pășit pe scena teatrală cu o piesă dedicată aniversării a 160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Premiera spectacolului „Eminescu şi Veronica – în mrejele iubirii”, montat pe scena Casei de Cultură a Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc duminică, 18 aprilie, iar primul spectacol obişnuit – miercuri, 21 aprilie.

Protagoniștii piesei au fost Eugeniu Matcovschi, proaspătul absolvent al Facultății de Artă Dramatică a Academiei  de Muzică, Teatru și Arte  Plastice și Crina Popescu, elevă la liceul „Liviu Rebreanu” din Chișinău. Unitatea contrariilor din cuplul dramatic Eminescu-Micle printr-o transcendență artistică a fost aplicată perfect de către tinerii actori. Profesionismul și amatorismul s-au contopit pe un teren al egalității – dragostea.

„Ceea ce am trăit și am încercat să descopăr la Veronica a fost nedescoperit pentru mine. Însă farmecul ei de a scrie și dorința de atinge raza de iubire pe care a așteptat-o dintotdeauna se regăsesc și în caracterul meu”, a mărturisit poeta liceană Crina Popescu.

Piesa a evocat o vastă panoramă a realităţilor în care au trăit şi au creat, s-au zbuciumat cei doi protagonişti. Dialogurile răscolitoare, replicile pline de inteligenţă, presărate cu fragmente din lirica eminisciană au ținut spectatorii într-o încordare sufletească până la ultima filă.

„Am acceptat să joc acest rol pentru că vreau să fac ceva pentru această țară, pentru a ridica cât de puțin nivelul de cultură în ea. Prin Eminescu, prin creația sa eu cred că se poate face acest lucru. Am vrut să contribui maximal eu la această misiune”, a precizat protagonistul rolului Mihai Eminescu, care printr-o coincidență sau nu este și absolvent al Liceului „Mihai Eminescu” din Fălești.

O tentativă riscantă, dar și curajoasă de a crea o trupă din amatori și profesioniști; dăruirea actorilor și munca regizorului pe alocuri au întrecut teatrele profesioniste de stat – sunt doar unele referințe critice la adresa poemului – calificativ acordat de Grigore Vieru. „Nu e o piesă, ci un poem”, a remarcat regretatul poet după lecturarea piesei.

Teatrul privat pentru tineri a apărut ca o necesitate pe piața culturii din Republica Moldova, susține regizorul Dumitru Mircea, punând accent pe valorile naționale. „După firea mea nu sunt omul care caută să aducă publicului numaidecât niște descoperiri senzaționale. Eu vreau ca tot ce ține de valoarea națională, de clasica literaturii și dramaturgiei naționale să fie cunoscut. Și noi avem cu ce veni în fața publicului, pentru că nu propunem activități cum ar fi activitatea cluburilor de noapte, noi venim cu valorile noastre naționale”, a menționat dramaturgul și regizorul Dumitru Mircea, care se pregătește de montarea următoarelor piese ale trupei nou-create: „Însurătoarea” (după Stan Păţitul) de Ion Creangă și „Mozart – geniu uimitor”.

În viitorul apropiat trupa „Maestro” panifică turnee prin satele și orașele republicii, cât și peste hotarele ei: la Cernăuți, în Suceava și la Iași.

{jcomments on}