Average is not good



Sfaturi pentru o carieră de succes

Am fost învătaţi să credem că putem atinge perfecţiunea în orice domeniu, atâta timp cât "muncim" pentru a obţine acel lucru. Am fost învățați să credem la fel şi despre cariera noastră. Evident, cu toţii ne dorim o carieră de succes, ne dorim să găsim vocaţia profesională, să avem rezultate demne de invidiat şi să ne simţim impliniţi prin activitatea pe care o desfăşurăm.alt

Dar ce înseamnă de fapt o carieră de succes? Iată o întrebare la care a fost invitat să răspundă domnul Alexandru Zgardan, Director al Primului Fond Privat de Pensii, în cadrul celei de-a XIV-a şedinţe a Clubului de Discuţii Economice ASEM, desfăşurată sâmbătă, 24 aprilie curent.

Dumnealui a menţionat că fiecare poate avea un răspuns personal, pentru că succesul este trăit diferit de persoane diferite. Unii echivalează succesul cu ,,cât mai mulţi bani”, alţii cu premiile sau faima într-un anumit domeniu, există şi o categorie care se consideră împliniţi dacă au o meserie palpitantă, plină de imprevizibil. Şi exemplele pot continua, pentru ca valorile ce ne motivează şi ne animă în a ne construi o carieră de succes sunt personale şi depind în mare parte de domeniul ales, mediul şi ţara în care ne dezvoltăm ca personalitate.

Având ca prioritate domeniul economic, activând, în mare parte, într-un mediu studenţesc şi locuind (încă) în Republica Moldova, membrii CDE-ului i-au propus dlui Zgardan să vorbească despre construirea si planificarea unei cariere de succes în economia moldovenească. Dumnealui, raportându-se la propria experienţă, a ţinut să sublinieze că în tot cazul nu trebuie să uităm că pe parcursul vieţii priorităţile se pot schimba, de aceea cât suntem ,,tineri şi neliniştiţi” trebuie să investim ,,în timp şi în dezvoltarea personală”. Recomandat este să cunoşti mai multe domenii de activitate, astfel vei putea sa te orientezi mai uşor către direcţia potrivită. Aşadar, pentru a-ţi clădi o carieră de succes ai nevoie de o mulţime de calităţi, cunoştinte şi, nu în ultimul rând, un strop de inspiraţie şi imaginaţie.

Primul pas şi cel mai important este să-ţi alegi o profesie pe placul tău, care să ţi se potrivească şi să te determine să mergi mai departe, de aceea, alegerea unui loc de muncă poate fi uneori foarte dificilă. Totodată trebuie să ţinem cont de faptul că cariera nu e un job, ci un proces ce presupune o serie de etape, acţiuni, paşi care nu decurg întotdeauna în armonie şi fără dificultăţi, de aceea trebuie să avem nu unul, ci cel puţin trei aşi în mânecă care ne-ar avantaja în orice eventualitate. Aceştia ar fi: 1.Cunoaşterea mai multor limbi de circulaţie internaţională, dar şi una mai exotică, cum ar fi-limba chineză sau arabă; 2. Cunoaşterea aprofundată a PC (în condiţiile unui economist, în special, cunoaşterea MS Excel); 3.Originalitatea şi talentul în folosirea cunoştinţelor acumulate. Ceea ce ar însemna că în tot cazul tendinţa esenţială rezidă în a nu rămâne un ”Average Person”.

Aceste strategii de afirmare sunt valabile şi în domeniul economic şi se exprimă, de regulă, prin principii de genul: ”Dacă gândeşti ca majoritatea, înseamnă că ceva nu e în regulă cu tine” sau ”Două reguli guvernează activitatea economică: fie produci ieftin, fie produci ceva original” etc. Ideile respective dumnealui le admite în principiu şi le susţine parţial, exemplificându-le prin nominalizarea unor producători autohtoni, mai mult sau mai puţin de succes, care se diriguiesc de unele din aceste reguli în activitatea lor.

Pronunţându-se asupra Originalităţii, în calitate de cheie a succesului, Dl Zgardan, a ţinut să sublinieze că la acest capitol Republica Moldova mai are de muncit şi a adus ca exemplu ”Primul Fond Privat de Pensii” al cărui director este, - ideie novatoare mai ales pentru cetăţenii ţării, care fiind de natură conservatori, având un precedent care le-a marcat ”buzunarul”, dar şi psihicul, privesc cu scepticism orice tendinţă de a ieşi din vechile tipare. Traducerea în viaţă a unei astfel de idei se împiedică şi de alte impedimente în afară de cel de ordin psihologic, cum ar fi: rigiditatea cadrului legislativ, pe de o parte şi, nivelul subdezvoltat al pieţei de capital, pe de altă parte.

Problemele enumerate mai sus sunt probleme clasice cu care se confruntă orice iniţiat în domeniul afacerii, care întru final urmăreşte scopul de a depăşi propria condiţie, de a se afirma pe piaţă ca cel mai bun şi de a câştiga lupta sau jocul în care a ales să intre, luptă care se încununează cu titlul ”CARIERĂ DE SUCCES”.  Important în ceea ce faci e să conştientizezi că orice problemă are cel puţin o soluţie şi că de unul singur e dificil să găseşti la momentul oportun pe cea mai adecvată, de aceea e nevoie de o echipă ,,aleasă pe sprânceană” capabilă să răspundă tuturor exigenţelor şi provocărilor dictate de natura business-ului ales.

La final de întâlnire Dl Zgardan a conchis că totul depinde de noi, ne-a îndemnat să nu uităm că nu va fi uşor să reuşim singuri şi nu întotdeauna vom învinge. Poţi cunoaşte foarte bine regulile jocului, dar fără un as în mânecă ca originalitatea, nu poţi fi sigur de victorie.

Alina MORGOCI

http://clubeconomic.wordpress.com/