APELUL organizaţiilor neguvernamentale de media în legătură cu arestul jurnalistului Ernest Vardanean



Organizaţiile neguvernamentale de media semnatare condamnă cu hotărâre arestarea jurnalistului independent Ernest Vardanean de către serviciile secrete subordonate autorităţilor de la Tiraspol.

Ernest Vardanean, politolog şi fost corespondent al filialei de la Tiraspol a agenţiei ruse de ştiri Novyi Reghion, a fost arestat miercuri, 7 aprilie, fiind acuzat de spionaj şi înaltă trădare, şi riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. Sâmbătă, judecătoria de la Tiraspol a decis să prelungească cu încă doua luni mandatul de arest pe numele lui Vardanean.

Presiunile execitate asupra unor jurnalişti din regiunea transnistreană, inclusiv prin justiţie, nu sunt lucruri ieşite din comun în stânga Nistrului. Calificăm acţiunea serviciilor secrete transnistrene drept un nou act de intimidare a ziariştilor din regiunea transnistreană.

Suntem profund îngrijoraţi de soarta lui Ernest Vardanean aflat în arest şi cerem autorităţilor Republicii Moldova să facă tot ce le stă în puteri pentru eliberarea lui imediată. De asemenea, solicităm Misiunii OSCE, ambasadelor Federaţiei Ruse şi Ucrainei la Chişinău să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor de la Tiraspol pentru a le determina să-l pună în libertate pe Ernest Vardanean şi să respecte elementarele drepturi şi libertăţi ale omului pe teritoriul pe care-l controlează.

Chemăm colegii noştri din ţară şi din străinătate să se alăture campaniei de solidarizare întru susţinerea eliberării lui Ernest Vardanean aflat în detenţie la Tiraspol.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice APEL
Centrul Acces Info 
Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Comitetul pentru Libertatate Presei
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova