Blogosfera din Armenia strânge semnături pentru eliberarea lui Ernest Vardanean



Reţinerea jurnalistului Ernest Vardanean de către serviciile secrete din regiunea separatistă din stânga Nistrului pe 7 aprilie pe motiv de „înaltă trădare de stat" şi „spionaj în favoarea Republicii Moldova" a provocat nemulţumiri în rândul bloggerilor din Armenia, care au început să adune semnături pe forumul OpenArmenia pentru eliberarea acestuia.

Bloggerii le cer autorităţilor transnistrene să investigheze cazul fără imixtiune politică şi să respecte normele Convenţiei Europene privind drepturile omului. Asemenea declaraţii au fost trimise şi altor organizaţii internaţionale precum Amnesty International în Moldova, Reporters without Borders, Human rights watch и Committee to Protect Journalists (CPJ) şi Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR)

Pe forumul OpenArmenia, un utilizator cu nikul gost_474_90 afirmă că în curând va începe un război informaţional dintre blogosfera armenină şi cea separatistă.

Preşedintele Comitetului pentru libertatea presei, Alexandru Canţîr, susţine că atât comunitatea europeană, cât şi cea internaţională are instrumente limitate pentru a exclude asemenea întâmplări în imediata apropiere de UE. „Mi se pare grav că nu există posibilităţi de exercitare a presiunii asupra acelor administratori de la Tiraspol, care înţeleg că pot rezolva astfel problemele lor politice", a mai spus Alexandru Canţâr.

Solicitată de Info-Prim Neo, soţia jurnalistului arestat, Irina Vardanean, a spus că nu are nicio informaţie despre unde şi în ce condiţii este deţinut soţul său şi a rugat să nu mai fie căutată, pentru că îi este frică pentru familia sa.

Agenţia „Novii Region 2", pentru care a lucrat şi Ernest Vardanean, noteză în pagina electronică că forţele transnistrene de ordine au admis o scurgere controlată de informaţii, potrivit cărora Ernest Vardanean şi-ar recunoaşte vina şi că ar colabora activ cu anchetatorii. Mai mult, se precizează că jurnalistul demult intenţiona să se autodenunţe, dar că nu a reuşit să o facă. Mai multe surse din cadrul serviciilor secrete au lăsat să se înţeleagă că Ernest Vardanean coopera de mai mult timp cu acestea, dar că recent s-a stabilit că jurnalistul lucra şi pentru un alt „unchi". Cine anume este acest „unchi" – Moldova, România sau Rusia, nu se precizează.

Sursa: Timpul.md