Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Romilor



P_IMG_2201Acţiunile au fost organizate de către Biroul Relaţii Interetnice (BRI), în colaborare cu Centrul Naţional al Romilor (CNR). Premierul a vizitat expoziţia de desene ale copiilor romi, de instrumente muzicale şi obiecte de artizanat, confecţionate de către meşteşugari de etnie romă.

De asemenea, Premierul a participat la o masă rotundă privind realizarea în anul 2009 a Planului de acţiuni pentru susţinerea romilor din Republica Moldova şi perspectivele pentru anul 2010.

Vlad FILAT a subliniat importanţa desfăşurării acestor evenimente în scopul consolidării societăţii şi asigurării respectării drepturilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa lor etnică sau activitatea profesională.

Premierul a evidenţiat necesitatea implementării tuturor prevederilor Planului de acţiuni de susţinere a romilor pentru anul 2010 şi trecerea la elaborarea altui document, care să ofere perspective de dezvoltare pentru etnia romă. Vlad FILAT a solicitat implicarea autorităţilor de toate nivelele şi a societăţii civile la elaborarea acestui plan.

Prim-ministrul a dat asigurări în ceea ce priveşte deschiderea şi capacitatea Guvernului de a interveni în soluţionarea problemelor etnicilor romi.

Vlad FILAT şi-a exprimat certitudinea că marcarea în Republica Moldova a Zilei Internaţionale a Romilor va contribui la edificarea unei societăţi bazate pe diversitate şi solidaritate.

Directorul general al BRI, Elena BELEACOV a menţionat că romii din Republica Moldova se bucură de aceleaşi drepturi ca şi restul etniilor, fiind promovate un şir de acţiuni în vederea popularizării tradiţiilor şi culturii rome, precum şi de promovare a principiilor egalităţii şi nedescriminării minorităţii rome.

Elena BELEACOV a accentuat că BRI va continua cooperarea cu organizaţiile romilor la elaborarea Planului de acţiuni de susţinere a romilor pentru perioada 2011-2014.

Preşedintele CNR, Nicolae RĂDIŢĂ a mulţumit participanţilor la discuţii, menţionînd că astfel vocea romilor se face auzită de întreaga societate. Reprezentantul etniei romilor a spus că este pentru prima dată cînd un Prim-ministru asistă la discuţiile despre problemele romilor, fapt care încurajează eforturile de promovare a drepturilor lor.

Preşedintele CNR a criticat Planul de acţiuni pentru susţinerea romilor (2007-2010), exprimîndu-şi speranţa că noul document pentru perioada 2011-2014 va fi mult mai viabil.

La final, Prim-ministrul Vlad FILAT a înmînat diplome din partea Guvernului preşedintelui CNR, Nicolae RĂDIŢĂ şi şefului Asociaţiei „Bare Rom”, Robert CERARI pentru eforturile depuse în vederea armonizării relaţiilor interetnice şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor romilor.

Serviciul de presă al Guvernului