Haina grea a violentei!



2868Mii de femei indura in tacere violentele la care sunt supuse de catre barbatii lor.  Ochi impaienjeniti de lacrimi, dureri cumplite, un sufocant sentiment de rusine si teama ca cosmarul poate reincepe oricind.

In spatele dosarelor pline de statistici si de analize se ascund dramele unor femei care incearca sa-si refaca viata. Sunt victimele violentei domestice care au gasit puterea sa spuna ,,Nu” agresorului si sa  ceara ajutor.

Alte mii sufera in tacere. Spera ca au fost victimele unor ,,accidente” care nu se vor repeta.

In Republica Moldova fiecare a 4-a femie cu virsta intre 16 si 35 de ani sufera de violenta in familie, fie fizica, sexuala, psihologica sau economica. Cu siguranta realitatea este mult mai cruda si mult mai inspaimintatoare.

Fara ,,avocat”

Maria are 48 de ani. De 25 de ani este casatorita cu un barbat egoist,inchis in sine si rau.

LA inceputul casatoriei, sotul se manifesta violent din punct de vedere verbal. Cu timpul a devenit violent economic si uneori fizic. Femeia se confrunta cu  umilinta zilnic. I sa intimplat chiar de ziua ei ca se trezeasca cu tipete si galagie in casa, asupriri si amenintari. A amenintat-o cu moartea de mai multe ori. ,,..rareori ma loveste, dar amenintarile, injuraturile, tipetele sunt mai dureroase…mai bine mar lovi decit sa ma batjocoreasca in felul asta..” Femeia de mult si-a pierdut increderea in sine. ,,Cautam mereu o solutie dar mie rusine….”

In present indura aceleasi insulte, asupriri si amenitari. Isi iubeste copilul si nu vrea sa se faca de rusine. Mama mereu ii spune ,,nu e femeie care sa nu fi luat o palma” dar sa nu suporti o injurare.

,, Sufer in tacere, cu-I sa-I spun, cine ma asculta, sunt doar niste cuvinte greu de suportat. Asa e soarta femeii, grea , uneori prea dureroasa” se destainuie Maria.

Maria, nu are cui sa se destainuie, spune ca daca cineva iar promite confortul si siguranta de  care are nevoie, oricind poate renunta la viata de acasa,si totusi…

Haina grea a violentei..

Femeile care au fost abuzate si au reusit sa se desprinda de mediul violent stau insa marturie faptului ca pasul spre o viata fara violenta e in puterea fiecaruia. Drept model, povestea Anei.

Ana si Andrei au dat viata unui baiat inca din floarea dragostei lor, poate prea devreme. Erau cei mai fericiti parinti, iar Andrei cel mai atent si cel mai dragostos tata.

A fost foarte greu la inceput, spune Ana, parintii lor nu erau de acord cu casatoria lor, au trait cu chirie mult timp, iar dragostea era cea care ii salva mereu.

Insa anii treceau, Mihaita avea déjà 3 anisori iar Andrei se schimba pe zi ce trecea…responsabilitatile erau tot mai mari. Lipsa banilor l-au indemnat pe Andrei sa consume alcool si sa plece cu zilele de acasa, ca mai apoi intorcindu-se acasa sa-si bata sotia.

,, Venea nervos, ne batea si ne gonea afara. Am dormit intr-o seara de iarna la pragul usii cu copilul in brate…nu mai rezistam déjà” marturiseste Ana.

…Fata Anei se umplu de lacrimi, au urmat clipe de tacere…dupa care continua sa-si reaminteasca clipe pe care nu vrea sa le mai traisca niciodata…

Zile si ani intregi au suportat aceasta tortura, aceasta violenta. Fara sa-si dea seama ce indura. Parintii o indemnau sa divorteze, insa Ana credea ca el se va schimba…pentru ca asta ii promitea.

Intr-o seara, spune Ana, a batut-o asa de tare incit plinge si Mihaita, implorind-o sa se duca la bunici, nemaisuportind atita durere. Ana asta si a facut.S-a dus la parintii ei care au ajutat-o sa renunte la viata violenta. Ca mai apoi sa solicite divortul.

Andrei nu a fost de acord sa divorteze. Trei ani a durat divortul, ca mai apoi el sa plece definitiv din viata Anei si a copilului.

Astazi nici nu mai stie de Andrei, Mihai are 20 de ani déjà, e mindra ca a reusit sa-I ofere ce-a mai buna educatie, chiar si-n lipsa tatalui. Cel mai mult regreta ca insa mai are frinturi de imagini din clipele violente din viata ei. Haina de care nu va reusi niciodata sa scape.

,,Viata e plina de probleme, este grea. Trebuie sa spunem ,,NU” pina cind flacara nu arde prea tare , riscam sa ne frigem prea adinc.”  Sfatuieste Ana, femeile care inca nu au reusit sa se rupa de aceasta povara.

Si totusi…

Pina cind lacrimile feleilor vor curge fara nici-un sunet?

PSihologii si asistentii sociali considera ca violenta poate si redusa prin educatie. In momentul in care tinerii vor intelege ca violenta nu este o solutie de a tine partenerul linga tine sau de a rezolva o problema. Atunci femeile vor fi apreciate la justa lor valoare.

Femeile victime violentei in familie pot suna la telefonul de incredere pentru femeii 080088008 apel gratuit, anonim si confidential.

Orice femeie victima a violentei in familie poate fi protejata de o actiune violenta prin Legea Republicii Moldova cu privire al prevenirea si combaterea violentei in familie nr.45-XVI din 01.03.2007.

Articolul este scris in urma participarii la trainingul,, Reflectarea cazurilor de trafic de fiinte umane si violenta in familie in mijloacele mass-media" organizat de PNUD si CTJM.