AO "Pro Art" a dat start campionatului de dezbateri preuniversitare între echipele liceelor din oraşul Cahul



În ultimii ani tot mai des suntem martorii unor dezbateri a politicienilor antrenaţi în campania electorală. Acest tip de dezbateri este o „nouă formă" de „promovare a partidelor politice" ....cetăţeanul simplu însă nici nu-şi poate imagina de existenţa dezbaterilor intelectuale în care oponenţii sunt liceeni.Compuse formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi în situaţia de a pune în valoare „pro şi contra" argumente diferite pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionaţi, pot fi în dezacord.

În ziua de luni, 22 martie 2010, în sala pentru festivităţi a Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul a fost dat start primului campionat de dezbateri televizate între echipele liceelor din oraşul Cahul. Această activitate extracucrriculară este o iniţiativă a Asociaţiei Obşteşti „Pro Art" în colaborare cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu", Direcţia Generală Învăţământ din Raionul Cahul, în cadrul proiectului „Media Lab (stage one)" finanţat de Ambasada SUA . În proiect sunt antrenate 10 licee din raionul Cahul.

Formatul de dezbateri Karl Popper se adresează în special elevilor de liceu şi este menit să permită discutarea atât a unor teme „de valoare" cît şi a unora de strategie (care propun o schimbare a stării de fapt). În dezbaterile Karl Popper se pune în principal accent pe dovezi.
Temele au fost anunţate înainte, astfel încât, fiecare echipa a reuşit să cerceteze în amănunt pentru susţinerea propriei poziţii.

În cadrul acestui format primii vorbitori de la fiecare echipă au rolul de a prezenta principalele argumente în favoarea sau împotriva temei, în funcţie de poziţia pe care o au de susţinut. Vorbitorul echipei care se opune are, în acelaşi timp, şi obligaţia de a contraargumenta ideile aduse de antevorbitorul său. Următorii doi vorbitori vor răspunde la contraargumentele aduse de echipa oponenta şi vor detalia ideile propriilor echipe. Temele discutate pot fi extrem de variate. Indiferent de format, ceea ce este important de subliniat este ca tema dezbaterii reprezintă doar un pretext pentru exersarea abilitaţilor de comunicare în spaţiul public, de gândire critică şi de argumentare logică şi nu o încercare de a stabili valoarea de adevăr a uneia din cele doua poziţii exprimate în timpul dezbaterii. În cadrul competiţiilor de dezbateri arbitrii urmăresc măsura în care participanţii reuşesc să argumenteze convingător, să organizeze prezentarea, să răspundă prompt şi analitic contra-argumentelor echipei oponente şi dacş sunt persuasivi.

Nu în ultimul rând, ascultarea atentă, toleranţa, umorul şi fair play-ul contează în acordarea deciziei. Juriul este format dintr-un număr impar de arbitri, care sunt invitaţi să nu ia în considerare opinia personală asupra temei puse în discuţie.

MISIUNEA este exclusiv educaţională şi se concentrează pe încurajarea societăţii deschise promovând schimbul liber de idei, toleranţa, gândirea critică şi cooperarea. Astfel, liceenii vor avea oportunitatea de a demonstra eminenţa echipei sale şi de a lupta pentru prestigiul Liceului ce-l reprezintă.

Oleg Danilceac
Preşedinte AO „Pro Art"

Articol adaugat de: Oleg Danilceac
Alte articole de la acest autor: