TINERII DIN MOLDOVA PARTICIPA PENTRU PRIMA DATA LA SCRIEREA UNUI PLAN NATIONAL DE DEZVOLTARE A TARII



Peste circa 60 de tineri din regiunea de sud a republicii au participat astazi, 24 iulie, la prima sedinta consultativa regionala privind strategia Planului National de Dezvoltare (PND) pentru anii 2008-2011, desfasurata la Cahul. Cu alte cuvinte, tinerii au avut ocazia sa poarte un dialog direct cu factorii de decizie, fara intermediari, sa puna in discutie cele mai stringente probleme cu care se confrunta si sa ofere solutii pentru rezolvarea acestora.

Sedinta de astazi a fost prima dintr-o serie de trei sesiuni regionale, care se vor desfasura Miercuri, 25 iulie la Soroca si Vineri, 27 iulie la Chisinau. Consultarile, organizate de Ministerul Educatiei si Tineretului si UNICEF au drept scop informarea grupurilor formale si informale de tineret cu privire la viziunea strategica de dezvoltare a tarii expusa in PND si consultarea opiniei lor in ceea ce priveste prioritatile, programele si masurile expuse in document.

Participantii au apreciat aceasta initiativa, subliniindu-i caracterul informativ, dar si interactiv pe care l-a avut. "Evenimentul este binevenit prin actualitatea sa si specificul regional. Tinerii trebuie sa se regaseasca intr-un astfel de document si de aceea am vorbit astazi despre problemele si preocuparile ce le avem si pentru care am incercat sa dam niste solutii. Este un proces la care trebuie sa participam nemijlocit si sa fim sustinuti de autoritatile responsabile" - a mentionat Mariana Rusu, participanta delegata a raionului Basarabeasca.

Larisa Lazarescu-Spetetchi, coordonatorul programului HIV/SIDA si adolescentii vulnerabili, UNICEF: "UNICEF intotdeauna a incurajat tinerii sa isi exercite dreptul la participare activa, cu atat mai mult cand este vorba de un document atat de important ca Planul National de Dezvoltare. In el se regasesc teme cum ar fi somajul, accesul la servicii - si cine mai bine decat tinerii stiu care sunt lacunele in aceste domenii. Opinia lor in acest sens este poate cea mai importanta, mai ales pentru ca noi ne dorim ca pe viitor tot tinerii sa fie si cei care implementeaza PND, nu doar il analizeaza."

Ion Ceban, sef Directie Tineret din cadrul Ministerului Educatiei si Tineretului: "Prin aceste sedinte am tinut, in primul rind, sa informam tinerii despre existenta unui asemenea document de importanta nationala, caci doar un tinar informat poate lua parte atit la procesul de elaborare, cit si la implementare lui nemijlocita. ACESA fapt le va permite sa isi valorifice dreptul lor de a fi parte componenta a societatii care trebuie si merita sa fie nu doar auzita auzita, dar si luata in considerare."

La sedinta de astazi au participat reprezentanti ai aliantelor de tineret, ai organizatiilor-umbrele si ai retelelor de tineret (Reteaua Nationala a Centrelor de Resurse pentru Tineri, Reteaua Nationala a Consiliilor Locale ale Tinerilor, Reteaua Educatorilor de la Egal la Egal, Reteaua Clinicilor prietenoase tinerilor, Reteaua Media pentru Tineri, Reteaua Presei Tinerilor, Reteaua Sociala), reprezentanti ai sindicatelor studentesti si ai minoritatilor etnice, membri ai aripilor tinere ale fractiunilor politice, ai grupurilor de initiativa de tineret s.a.

Rezultatele consultarilor vor fi prezentate Ministerului Economiei si Comertului, care este institutia responsabila de elaborarea documentului nominalizat si care va efectua, in paralel, discutii publice asupra PND.

Pentru jurnalistii interesati sa participe la sedintele din 25 si 27 iunie, organizatorii ofera transport.

Pentru informatii suplimentare:

Paula ENACHE, Ofiter de Presa, MET- Tel: 27 74 76

Pentru mai multe detalii privind PND 2008-2011, accesati http://www.pnd.md/